Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2006. január

A Szent keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek rendjének sajtóközleménye

A Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek több mint 100 éve Zsámbék életéhez tartoztak. Csecsemőotthon, iskola, tanítóképző, rendház működtetésével vettek részt a közösség mindennapi életében. A svájci központ támogatásával a kor legkorszerűbb iskolai felszerelésével biztosították a magas szintű oktatást. Több mint 200 nővér élt itt a magyarországi anyaházban.

A háborút követő feloszlatásuk után 1993-ban tértek vissza. Az ingatlanjukban bent lévő főiskola működését támogatták, engedték az oktatás továbbfolytatását. 2003. augusztusában leégett a kápolna és a történelmi szárny, az akkor már Apor Vilmos Katolikus Főiskola üzemelésében lévő épület, szigetelési munkák közben. A főiskola 2004 év elején Vácra költözött, és a tűzkár elhárítása, a rekonstrukció nem történt meg, ennek feladata a nővérekre hárult.

(a kép 2006. február 4-én készült)

A főiskola távozása után helyben maradt Apor Vilmos Katolikus Általános Iskola és Gimnázium számára ingyenesen biztosítják a terület használatát, a volt főigazgatói szárnyban. A nővérek képviselői személyesen vitték a szerződést Grazba aláírásra, hogy ne szenvedjen késedelmet az iskola működési feltételeinek megteremtése. A nővérek támogatják az igazi katolikus szellemiségű oktatási intézmény működését, és a területhasználati megállapodás aláírásával megteremtették ennek jogi alapját.

Csak most, 2005 év folyamán sikerült a felújítási munkákat újra elkezdeni, folytatni. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium támogatási szerződését 2005. szeptember 9-én írta alá, amely a tender kiírásának feltétele volt.

A nyílt közbeszerzési eljárás nyertese a Reneszánsz és a Hérosz részvénytársaságok konzorciuma lett. A felújítás tervezett befejezése 2006 júniusa. Így a keresztes nővérek a 2006 évtől ismét folytathatják az épületben oktatási és továbbképzési tevékenységüket stratégiai partnerükkel együtt. Ahogyan a múltban, most a jelenben is a település és vonzáskörzete számára oktatási és kulturális központot, közjavát szolgáló intézményt kívánnak működtetni, hogy hozzájáruljanak a térség haladásához.

Remélik, hogy a sok hányattatás után végre ismét rendbe hozva vehetik át tulajdonukat és folytathatják a szellemiségüknek megfelelő tevékenységüket az emberek érdekében.
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>