Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2011. június

A Zsámbék Jazz Open 2011 programja - Európa Zsámbékon

(Zsámbék,
Romtemplom ..>>) Jegyek a helyszínen kaphatók!
Eső esetén a koncertek a Zsámbéki Művelődési Házban kerülnek megrendezésre

Immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a zsámbéki Romtemplom tövében az Európa-szerte egyre nagyobb hírnévre szert tevő Zsámbék Jazz Open koncertsorozatot, amelynek különlegessége, hogy csak júliusi péntek estéken látható-hallható. Az idei nyár különlegessége lesz a tavasszal lebonyolított Balogh „Csibe” Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató helyezettjeinek fellépése. De a hazai élvonal jeles képviselői is szerepelnek, hozzájuk Románia, Hollandia, Ausztria, Belgium és Franciaország vezető muzsikusai csatlakoznak.

2011. július 1. péntek 19.00

I.rész
A Balogh „Csibe” Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató VI. helyezettje
Horváth János (Székesfehérvár),(Bögöthy Ádám – bőgő, Hoff Marcell - dob)
A zongorista (1987) tavaly végzett a Kodolányi Főiskola Jazz Tanszakán és már a Lauschmann konzi tanára. Új triójával (Triangle) most mutatkozik be nálunk. Saját kompozíciók és standardek váltogatják egymást repertorájukban.

Karosi Júlia Quartet (Karosi Júlia – ének, Balázs Tamás – zongora, Horváth Balázs - bőgő, Varga Bendegúz – dob)
A fiatal énekesnő nemzedék egyik legtehetségesebb tagja (1982), egy különleges ösztöndíj birtokosa. Zenekarában férje dobol és a grazi Zeneakadémia Jazztanszékén épp most diplomázott zongorista érzékeny szólóival ad különös karaktert Julika szerzeményeinek.

II.rész
Román-Magyar Jazzmozdony
Luiza Zan-Gyárfás István-Berkes Balázs Trió
Két éve robog a Román-Magyar Jazzmozdony és először tesz kitérőt Zsámbékra. Az európai hírű román énekesnő -aki 2004-ben II. helyezett lett a Montreauxi Jazzfesztiválon-, valamint a két vezető magyar muzsikus első közös koncertje zárja a nyitó napot.

2011. július 8. péntek 19.00

I.rész
A Balogh „Csibe” Jazz Zongora Tehetségkutató III. helyezettje
Tálas Áron (Mezőkövesd), (Varga Gergő – szaxofon, Csízi László – dob)
Tálas Áron (1991) tavaly a jazzkonzik országos versenyének győzteseként már járt Zsámbékon. Most két jazztanszakos (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) társával jazz-rock karakterű zenét játszik. Nevük: Hybrid Trio.

Darvas-Darvas-Botos Trio (Bécs-Budapest) (Julius Darvas – bőgő, Darvas Tamás – zongora, Botos József - gitár)
Az európai összefogás jegyében Bécsben és Budapesten élő magyar roma zenészek követik a Django Reinhardt-i hagyományokat. Stílusok: gypsy swing. Botos Józsika (1981) 2000-ben a Bartók Rádió gitárversenyen, míg Darvas Gyula (1976) 2003-ban a bőgő tehetségkutatón lett harmadik.

II.rész
Hein De Jong (Hollandia) és a Deseő Csaba Quintet
Hein De Jong – vibrafon, Deseő Csaba – hegedű, Gyárfás István – gitár, Cseke Gábor – zongora, Oláh Péter – bőgő, Jeszenszky György – dob
Hollandia első számú jazzvibrafonosa régi partnere az első számú magyar jazzhegedűsnek. Az ő programjukban is inkább a sodró lendületű swing örökzöldek szerepelnek.

2011. július 15. péntek 19.00

I.rész
A Balogh Csibe Jenő Zongora Tehetségkutató I. helyezettje
Gayer Mátyás (Nagykanizsa),(Horváth Plútó József – bőgő, basszusgitár, Pecek Lakatos András – dob)
Bátran mondhatjuk, „Az év felfedezettje” a 19 éves nagykanizsai fiú, aki a grazi Zeneakadémián épp most fejezte be az első évfolyamot. Versenygyőzelmének egyik „hozadéka”, hogy a Gramy Records megjelenteti Matyi „The Sun is Rising” című CD-jét. Partnerei közül Pecek Lakatos András (1981) 2002-ben a Bartók Rádió dobversenyén, Horváth Plútó József (1980) 2003-ban a basszusgitár tehetségkutatón végzett az I. helyen.

II.rész
Harcsa Veronika Quintet „Lámpafény” CD-bemutató
(Harcsa Veronika – ének, Gyémánt Bálint – gitár, Blaho Attila – zongora, Oláh Zoltán – bőgő, Majtényi Bálint – dob)
És egy lemezbemutató! Harcsa Veronikát (1982) az elmúlt években nyújtott teljesítménye alapján bátran nevezhetjük hazánk első számú „jazz diva”-jának. Nincs olyan koncertterem, amit ne töltene meg az ő hangversenye. Tavaly szinte lefolyt a tömeg a zsámbéki domboldalról. Az idén májusban megjelent jazz verses lemezével áll a csillagos ég alá.

2011. július 22. péntek 19.00

I.rész
Bart Maris (Belgium) és a Tóth Viktor Tercett (HUN-SLO)
(Bart Maris – trombita, Tóth Viktor – altszaxofon, Orbán György – bőgő, Jeszenszky György – dob)
Belgium első számú trombitása (1965) jön a hazai Top 3-be tartozó altszaxofonos (1977) hívására Zsámbékra.

II.rész
Hadrien Feraud (Franciaország)-Borlai Gergő-Kaltenecker Zsolt
(Hadrien Feraud – basszusgitár, Borlai Gergő – dob, Kaltenecker Zsolt – billentyűs hangszerek)
És egy „csodagyerek” Párizsból. Igaz, augusztusban már 27 éves lesz „a francia Jaco Pastorius”, de már 12 évesen a csodájára jártak. 2006 és 2009 közöt John McLaughlin zenekarának volt tagja. Szabadidejében pedig (invitálásunkra) szívesen játszik a magyar jazz-rock „ászokkal”.

2011. július 29. péntek 19.00

I.rész
A Balogh Csibe Jenő Zongora Tehetségkutató verseny II. és III. helyezettje
Rafael Márió (Budapest) és Pintér Péter (Kapuvár)
(Horváth Plútó József – bőgő, basszusgitár, Pecek Lakatos András – dob)
Egy 20 éves pesti roma srác és egy 24 éves kapuvári fiú végzett a tavaszi Balogh Csibe Verseny második és harmadik helyén. Úgy tűnik, kiapadhatatlan a magyar jazz zongorista utánpótlás.

II.rész
Dresch Mihály Quartet + Borbély Mihály
(Dresch Mihály – szaxofon, furulya, Lukács Miklós – cimbalom, Hock Ernő – bőgő, Baló István – dob + Borbély Mihály - fafúvósok)
És a végén csattan az ostor. A friss Érdemes Művész Dresch Mihály (1955) és együttese külön kategóriát képvisel a hazai mezőnyben. És ha mindez nem lenne elég, hozzájuk csatlakozik Borbély Mihály (1956)!


Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>