Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

(V)Iszonylat

(a cikk a kép után folytatódik)


Budajenőn lakunk. Gyermekeim a Budakeszi Prohászka iskolába járnak, minden reggel 7 óra 18 perckor érkezik a menetrendszerű Volánbusz járata, amivel pont 7.45-re be is érkeznek a suliba. Mint minden gyereknek, nekik is diákigazolvánnyal érvényes kedvezményes havi bérletet vásárolunk minden hónapban a Széna téri buszpénztárnál.

A mai nap emlékezetes lesz mindkét gyermekemnek. Történt ugyanis, hogy amikor felszálltak a buszra, a sofőr viszonylatigazolást kértt. A srácok néztek kikerekedett szemmel, és a leghaloványabb fogalmuk sem volt, hogy az meg mi a jó csoda, de a sofőr komolyra vette a figurát, és ennek az ominózus viszonylatigazolásnak hiányában kifizetette velük a teljesárú menetjegy árát. Tette ezt annak ellenére, hogy érvényes bérlettel rendelkeztek, amelyet fel is mutattak a diákigazolványukkal egyetemben. A sofőrt az sem érdekelte, hogy az uzsonnapénzt vette így el a gyerekektől.

Amikor elkezdtem utánajárni a dolognak, elképesztő viszonyokat találtam a Volánbusz vállalatnál. Mintha 60 évet visszacsorgott volna az idő, mintha a szocializmus szocreálja, és annak szellemisége köszönt volna vissza. Hoznak egy olyan szabályt, hogy a diák igazolja viszonylatigazolással, hogy azon az útvonalon jogosan közlekedik. Hogy ki az az agyalágyult személy, aki ezta szabályt hozta, azt képtelenség megtudni, ügygazdája nincs, pedig nagyon szeretnék azzal az elvtárssal személyesen elbeszélgetni, hogy elmondhassam neki, hogy már rég vége van a szocializmusnak, hogy azt a kifejezést az 1950-es években használták egy BESZKÁRT nevű vállalatnál, ami a mai BKV elődje volt. (érdekes, hogy ezeknek a népbosszantó „ötleteknek” soha nincs gazdája. Vagy van erre valami gép? – a szerk.) Hogy elmondhassam neki, hogy jó lenne, ha a viszonylat mint útvonal, legalábbis mint kifejezés rettenetesen magyartalan, de annyira magyartalan, hogy még az ember háta is borsózik tőle, amikor hallja, vagy olvassa. Ami pedig a funkcióját illeti,- ugye azt akarja a szabálythozó ellenőriztetni, hogy a kedvezményes utas ott lakik-e, ahol felszáll a buszra, és odajár-e iskolába, ahol leszáll, illetve erre az ÚTVONALRA, és nem viszonylatra van érvényes bérlete.
Nos, kedves illetékes elvtárs, kérem, engedje meg, hogy adjak Önnek egy egyszerű tippet: ha ellenőriztetni kívánja, hogy a gyerek valóban ott lakik, ahol felszáll a buszra, kérje el a sofőr az ellenőrző füzetét, abban megtalálja a lakcímet, és kérje el a diákigazolványt, abban pedig megtalálja az iskolát, ahova a gyerek jár, ahol is leszáll.
Szóval kedves elvtárs(ak). Ma 2011-et írunk, és az elvtársi idők, már rég elszálltak.
Ja, és mielőtt el nem felejtem, egy kis adalék: viszonylatigazolást a Széna téri buszpénztár állít ki BEMONDÁSRA!!! Ha ha ha

Vámos László, Budajenő


Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>