Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2008. november

Pukk!

Két bankcsőd-hír között találtam az alábbi történetet.
"Mese a válságról, avagy hogyan keletkezik a pénzügyi buborék?

Hol volt, hol nem volt, egyszer egy indiai kis faluba megérkezett egy ember és bejelentette, hogy majmokat vesz, darabját 10$-ért. A falusiak tudták, hogy a környéken sok a majom, elmentek hát az erdőbe összefogdosni őket.
Az emberünk majmok százait vásárolta fel a beígért 10$-ért. Ahogy a majmok fogyni kezdtek az erdőben, a falusiak abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az ember azt mondta, hogy 20$-t ad egy majomért. A falusiak újra elmentek majmokat fogni. A majmok még jobban megfogyatkoztak, a falusiak hazatértek. Erre a férfi közölte, hogy 50$-t ad egy majomért, de el kell utaznia egy időre, addig egy helyettese fogja őt képviselni. Amikor elutazott, a helyettes azt mondta a falusiaknak: "Nézzétek ezt a sok majmot a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Eladom nektek darabját 35$-ert, és amikor ő visszatér, eladhatjátok neki 50 $-ért." A falusiak összeszedték minden megtakarított pénzüket, és megvették az összes majmot.
Ezután a falusiak soha többet nem látták sem az embert, sem a helyettesét, csak a rengeteg majom mászkált megint a környéken, úgy, mint azelőtt. A falusiaknak pedig már nem volt megtakarított pénzük."

Árkos Antal
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>