Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2008. április

Európa

Gyűjtöm az öreg rádiókat. Néha megbütykölök egyet-egyet, kipróbálom, bekapcsolom. Mikor megszólal, hátrádőlök a jólvégzett munka elégedettségével. Mikor megértem, hogy mit hallok, előregörnyedek megint, az alkotó munka öröme rögvest tova. "Harminc százalékkal csökkent az ittas állapotban okozott balesetek száma az új (nagyképűen zéró toleranciának nevezett - a szerk.) intézkedések hatására." - ujjong a hivatalnok. Hát ez igazán jó hír, ma is remek napunk lesz.

Előkeresek egy statisztikát. Az összes közúti balesetszám nem csökken, inkább enyhén emelkedik. Vagyis ha csökken az ittas állapotban okozott balesetek száma, az összes baleset pedig nem lett kevesebb, akkor fájdalommal meg kell állapítani, hogy a színjózan állapotban okozott balesetek száma erős emelkedésnek indult. A világ bonyolultabb, mint amilyennek néhány egyszerű politikus meg hivatalnok gondolja. A baleseteket emberek okozzák, figyelmetlenségből, fáradtságból stb. A fenti statisztika alapján van egy réteg, akinek hótt mindegy, hogy iszik, vagy nem, akkor is veszélyforrás az úton. De az is lehet, hogy pia helyett be van lőve, úgy száguldozik. Vagy ha nincs beszedálva, lenyugtatva, akkor veszélyes igazán. Őket kellene elkapdosni és kivonni a (jármű)forgalomból, nem szokás szerint szétteriíteni a fekáliát a társadalomra, büntetni a vétlen többséget.

Én ritkán iszom, akkor is keveset. Fél pohár sörnél több nem esik jól, az is csak havonta egyszer-kétszer. De attól még vidáman tudnék kocsikázni, ahogy kúltúrországokba kimerészkedve meg is teszem. Nonszensz, hogy két deciliter sörért elveszik emberek jogosítványát. Főleg nonszensz, hogy előtte évekig arról ment a hablaty, hogy nálunk is úgy lesz, mint Ausztriában és Németországban. Hát nem lett úgy, ebben sem, meg másban sem.

Többedszer is kiderült, hogy a magyar állam tökéletessen hiteltelen, viszont kiváló kontraindikátor. Ha adócsökkentésről beszél, biztosak lehetünk az adóemelésben, ha gazdasági fellendülésről és dübörgésről esik szó, nézhetünk munka után. Horvátországban most hoztak törvényt: 0,5 ezrelék. Egy pohár sör.

Árkos Antal
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>