Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2009. június

Alapkőletétel a TóPARK-ban

A TóPARK első ütemének irodaparkjában ünnepélyes alapkőletételre került sor június 3-ikán. A beruházó Walker and Williams Investment Group (WWIG) ezzel útjára indította az összesen 13 év alatt mintegy 2,4 milliárd euróból megvalósuló fejlesztést. A Közép-Európa Monacójaként emlegetett beruházás majdani impozáns megjelenéséről már a jelenlegi állapot is sokat elárul, egyes irodaépületek építése már a harmadik emeletnél jár és a tó déli partján található sétány is elkészült.
(A cikk a kép után folytatódik)

(Fotó: Árkos)

180 ha, 13 év, 1,2 millió m2

Ezekkel az ambiciózus számokkal indult útjára a TóPARK projekt 2006-ban. 2007-ben megtörtént a finanszírozási struktúra kialakítása, 2008-ban megkezdődött az első ütem irodaparkjának kivitelezése, 2009. június 3-án pedig sor került az alapkőletételre.

Az ünnepi rendezvényt Lotfi Farbod, a WWIG elnöke nyitotta meg, majd Dr. Palovics Lajos, Biatorbágy polgármestere kívánt további sikeres munkát. A felszólalók sorát Petrovszky Gábor, a WWIG alelnöke zárta. A TóPARK első ütemének finanszírozását az Eurohypo Bank 138 millió eurós fejlesztési hitele biztosítja.

Az első ütem épületeit 2010. negyedik negyedévében adják át, amely magában foglal egy nettó 92 000 m2 területű irodaparkot, egy nettó 20 000 m2 szolgáltató épületegyüttest, továbbá az irodaépületek közvetlen közelében - nettó 12 000 m2-nyi területen - több, mint 160 bérlakást. Az épületekhez mintegy 2800 férőhelyes felszíni és föld alatti parkolóhely is készül.

A városközpont későbbi ütemeiben a TóPARK Shopping Mall, további irodaházak, bérapartmanok, Európa leghosszabb, fedett sétálóutcája, egy rekreációs- és rehabilitációs központ, szabadtéri és fedett sportkomplexum, expo- kiállítási terület, valamint egy oktatási- és rendezvényközpont valósul meg.

Az építési munkálatok jelenleg 10 hektárnyi területen folynak, a Párizsi utca névre keresztelt passzázs irodaépületein jelenleg 12 toronydaru dolgozik. (A cikk a kép után folytatódik)

(Fotó: Tópark)

A fejlesztés meghatározó eleme a területén található, 36 ha méretű tó és a köré tervezett sétány. A térkővel kirakott, kandeláberekkel és növényekkel szegélyezett útvonal építése már tavaly elkezdődött, szeptember közepén át is adták az első szakaszát. Idén folytatódott a munka, így április végén befejeződött a tó déli oldalán a kiépítés, a környező terület tereprendezése, az öntözőrendszer kiépítése, valamint a füvesítés is.

Júniusban már a teljes partszakaszon hangulatos, zöld környezetben lehet végigsétálni az irodaépületekhez. A környező települések és a budai kerületek lakói folyamatosan látogatják a tavat és élvezik a zöld környezet nyújtotta kikapcsolódási lehetőséget. Az első ütem építésével párhuzamosan infrastruktúrafejlesztés is zajlik, hogy megoldja a majdan 40 ezres városközpont és Budapest nyugati agglomerációjának közlekedését.

Kapcsolódó cikkünk: Megoldódik az elővárosi közlekedés a budai agglomerációban? …>>>
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>