Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

Ipari parkok 2005-ben, várható fejlődésük

Tizenöttel nőtt 2005. decemberében az ipari parkok száma Magyarországon a gazdasági és közlekedési miniszter döntése alapján, így az országban működő ipari parkok száma eléri a 179-et. Az ipari parkok fejlődése az előzetes felmérések alapján 2005-ben változatlanul dinamikus volt.

Az ipari parkba betelepült vállalkozások jelentős beruházásokat hajtottak végre, nagymértékben bővítették termelő kapacitásaikat. A parkokba betelepült vállalkozások, valamint a foglalkoztatottak számának növekedése elmaradt az előző év dinamizmusához képest, azonban jelenleg közel 170 ipari parki beruházás van folyamatban. Ezek a beruházások többsége ez év végén, vagy a jövő év első negyedévében termelni fog. A vállalkozások árbevétele és exportja is jelentősen nőtt, azonban több új kapacitás tényleges teljesítménye az egész évre vetítve még nem nagy arányt képvisel. A 2005-ben, egész évben már működő legfontosabb mutatók várható változása (A 2005-ös végleges adatok tavasszal állnak majd rendelkezésre, s az tartalmazza majd a 15, új, 2005 decemberében ipari parki címet elnyertek adatait is.)

Eddig még nem szűnt meg ipari park. A működők 90 százalékában "van mozgás", mindössze 5-10 olyan park van, amely, ha 2006-ban sem mutat jelentős fejlődést, át kell gondolni, hogy érdemes-e megtartani a címet. A jövő évi pályázat kiírásáról a tervek szerint 2006 februárjában döntenek.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 1997. óta évente hirdet pályázatot az "Ipari Park" cím elnyerésére. Ezek döntő többségét a település és kistérsége gazdaságának fejlesztésére, a foglalkoztatás bővítésének igényével hozták létre. 2005-re néhány ipari park már jelentős szerepet vállal egy-egy térség gazdasági fejlődésében. Az ipari parkok újabb területek becsatolásával növelték működésük színterét, bővítették a befektetői kínálatot. Többek között ennek a folyamatnak is köszönhető, hogy két nagy gumiabroncsgyár is hazánkat, ezen belül ipari parkot választott új üzeme számára (Tatabánya - Bridgestone, Dunaújváros - Hankook). Nagy beruházások valósultak, valósulnak meg a Nyíregyházi Ipari Parkban is (Electrolux, Jászplasztik). . Elsősorban az autópálya építéseknek köszönhetően 2005-re érzékelhetővé vált az ipari parkok fejlődésében. (Észak-Magyarország és a Dél-Alföld) egy határozott regionális kiegyenlítődési folyamat felgyorsulása.

A dél-alföldi régióban működő 27 ipari park eltérő fejlődési növekedési potenciálját alapvetően meghatározza az M43/M5 gyorsforgalmi út által várható, mintegy (0,33 szoros) átlagos számított gazdaság-fejlődési növekmény, ugyanakkor e tekintetben az ipari parkok, ill. a potenciálisan azzá váló telephely rendszerek, települések rendkívül előnyös, igaz regionális összevetésben természetesen differenciált helyzetben vannak. Az ipari parkok fokozódó regionális, illetve kistérségi szerepvállalása javítja a kormányzati gazdaságpolitika összhangját az önkormányzati és kistérségi fejlesztési elképzelésekkel. Az ipari parkok bekapcsolódása a területfejlesztés intézmény-rendszerébe pótlólagos - elsősorban emberi és kapcsolati - erőforrásokkal erősíti a térségfejlesztést.

Az új ipari parkok 2005-ben:

2005-ben is kiírásra került az "Ipari Park" cím pályázat. Szeptember 30-ig 20 pályázat érkezet a GKM-be, amelyből 15 nyerte el most az "Ipari Park" címet.

- Algyő és Térsége "Jura" Ipari Park és Technológiai Központ (Algyő), illetve Algyő Park Ingatlanforgalmazó és Üzemeltető Kft.
- "Ács cukor" Ipari Park (Ács), illetve Ács Nagyközség Önkormányzata
- Euro Business Innovációs Ipari Logisztikai Park (Budaörs), illetve Euro Business Park Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft.
- Felsőzsolcai Logisztikai Ipari Park (Felsőzsolca), illetve "FIZ" Felsőzsolcai Ipari Zóna Befektetési Ingatlanforgalmazási és Szolgáltató Kft.
- Hajdúsámson Ipari Park (Hajdúsámson), illetve KOMPLEX-GENERÁL-ÉP Épületgépészeti és Kereskedelmi Kft.
- Hevesi Ipari Park (Heves), illetve Heves Város Önkormányzata
- Kistelek és Térsége Ipari Park (Kistelek), illetve Kistelek Város Önkormányzata
- KLÁRAFALVAI IPARI PARK (Klárafalva), illetve NÉMETH TOLL Feldolgozóipari Kft.
- Körmendi Ipari Park (Körmend), illetve Schober és Társa Ingatlanközvetítő Kft.
- MIP - Miskolci Ipari Park (Miskolc), illetve Miskolci Ingatlangazdálkodó Rt.
- NAGYKŐRÖSI IPARI PARK (Nagykőrös), illetve Nagykőrösi Ipari Park Szolgáltató Kht.
- Petőfibányai IPARI PARK (Petőfibánya), illetve Papinveszt Befektetési és Kereskedelmi Kft.
- Rába Ipari Park (Győr), illetve RÁBA Járműipari Holding Rt.
- Sopron Dél - Keleti Ipari Park (Sopron), illetve Soproni Ipari Zóna Szolgáltató Kft.
- Sóskúti Ipari Park (Sóskút), illetve ASI HUNGARY Kft.

Az jövőben kialakuló minősített ipari parkok segítik a kistérségi és a regionális gazdaság-fejlesztő programok végrehajtását, és hozzájárulnak az arányosabb térszerkezet kialakulásához, a hátrányos helyzetű térségek felzárkózásához. A GKM a kiemelkedő gazdaságszervezői és innovációs tevékenységet folytató ipari parkok részére külön pályázatot kíván kiírni minősített ipari park címek ("Integrátor Ipari Park" és "Kistérségi Gazdaságfejlesztői Ipari Park" cím) elnyerésére. Egy szervezet egyidejűleg több minősített ipari park címmel is rendelkezhet. Az elnyert minősített ipari park cím közvetlenül nem jelent anyagi támogatást, azonban pályázatot szeretnénk kiírni a működésük támogatására. "Integrátor Ipari Park" címmel már három ipari park, illetve szervezet is rendelkezik.

Forrás: GKM
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>