Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2004. május 16.

SAJTÓANYAG – PEMÁK

Tegyük tisztába Pest Megyét!

Nyílt hulladékgyűjtés, 2004. május 15., szombat

 

A programról:

“Tegyük tisztába Pest megyét!” néven indít programot a Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht. A program megálmodói nem kisebb célt tűztek maguk elé, minthogy az eddigi kampányszerű szemétszedési akciókon túlmenően tartós szemléletváltozás következzen be az illegális szemételhelyezéssel kapcsolatban.

A program szorosan kapcsolódik a KvVM és a Nemzeti Turizmus Rt. áprilisi pályázatához, mely az önkormányzatokat buzdította, hogy településeik térségét tegyék rendbe. A pályázaton részt vevő településeket (megyénkben 45 falu és város, tehát az önkormányzatok közel negyede vett részt az akcióban) a közútkezelő a saját eszközeivel támogatta.

A “Tiszta Magyarországért” tavaszi nagytakarítási akció keretében 2004. május 10-ig a Pest megyei közutak környezetében lévő illegális szemétlerakó helyeket az érintett önkormányzatok és hatóságok bevonásával felmértük és a hulladékot, szemetet eltakarítottuk. Az együttműködési ajánlatunkat elfogadó önkormányzatok listáját jelen levélhez mellékeljük.

Az áprilisi szemétszedés keretében 2004. május 10-ig összesen 2 471 m3 háztartási szemetet, építési hulladékot szedtünk össze és szállítottunk el. A feladat elvégzésére 6,2 millió forintot fordított társaságunk.

Kapcsolatot vettünk fel a rendőrkapitányságokkal, ahonnan ígéretet kaptunk a szemétlerakók szankcionálására, illetve fokozott járőrszolgálatot biztosítanak a parkolók, pihenőhelyek és a szemetet szállító tehergépkocsik ellenőrzésére.

Május 12-én a megyei hatóságokkal és a megyei önkormányzatokkal koordinációs megbeszélést tartottunk, melyen a további hatékony együttműködés kereteit kíséreltük meg kialakítani. A megbeszélésen, noha szélesebb szakmai kört hívtunk meg, az ÁNTSZ, a Környezetvédelmi Felügyelet és a megyei rendőr-főkapitányság képviseltette magát.

 

Pihenőhelyek rendezése:

Kb. 15 éve – amióta a kommunális hulladék elszállításáért a településeken fizetni kell – jelent megoldhatatlan problémát a főutak menti pihenőhelyek tisztántartása. Az Országos Közutak Kezelői Szabályzatának előírásai alapján hétfőnként történik meg a parkolókból a szemét elszállítása, a gyűjtőedények ürítése.

A tapasztalat azt mutatja, hogy azokon a pihenőhelyeken, ahol van kihelyezett tárolóedény, az már keddre megtelik, és a hét hátralévő részében az edény mellé kerülnek a szemetes zsákok. A kihordott szemétben háztartási, ipari és nemegyszer veszélyes hulladék is található – ez utóbbi kezelése pedig a közegészségügyi szabályok szerint nem lehetséges megfelelő védőeszközök és ártalmatlanítási ismeretek nélkül. Azokon a helyeken, ahol nincs gyűjtőedény, szintén jelentős a szeméttermelés, így például a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén lévő pilisszentlászlói pihenőhelyen az erdős lejtőszakaszra borítva.

Kísérletképpen az 1-es főút biatorbágyi pihenőjében új típusú padokat és szemétgyűjtő edényt helyezünk el. Amennyiben a következő hetekben, hónapokban kedvezőek lesznek tapasztalataink a bútorok elfogadásával kapcsolatban, tervezzük, hogy még ebben az évben a főutak melletti pihenőhelyeinket ellátjuk hasonló berendezési tárgyakkal.


Kenderessy János, a Pemák igazgatója a pihenőhelyen a kihelyezett új bútorokkal. (foto GKM)

Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>