Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2011. május

Lendületet kap a Talentis Program

Február 17-én a nemzeti fejlesztési miniszterrel együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Talentis Ingatlanfejlesztő Holding Zrt. vezérigazgatója, dr. Takács Ernő, aki lapunknak elmondta, hogy első lépcsőjeként 6-10 beruházás indulhat, amelyek közül egy-egy a Talentis-program három fő pillérét jelentő oktatási, tudományos és a legmodernebb technológiai iparhoz kapcsolódik majd. Több száz millió eurós beruházásokról van szó, amelyeket 2014 végéig be is fejeznek. De infrastrukturális, mindenekelőtt közlekedési fejlesztések is sor kerül, hiszen a Zsámbéki-medence jelenlegi úthálózata csak részben alkalmas a fejlesztési tervek megvalósítására.

A vezérigazgató szerint a következő hónapok feladata egy olyan megállapodás kidolgozása, amelyben az állam és a holding érdekei egyaránt megjelennek. A program teljes dokumentációját jelenleg vizsgálják a minisztériumban, s így az állam garanciális elemeket építhet a megállapodásba, amely biztosíthatja a közösségi érdekek érvényesülését a fejlesztés során. Így vizsgálják a megvalósításhoz szükséges földterületek tulajdonjogát, illetve az állami részvétel formáit.

A nemzeti fejlesztési tárca tájékoztatása szerint a kormány egyetért a program céljaival, azok ugyanis pozitív hatással vannak a nemzetgazdaságra, segíthetik a térség és az ország versenyképességének javulását. Ráadásul a tudományos-innovációs és vállalkozásfejlesztések illeszkednek az Új Széchenyi-terv programjaihoz.

A vezérigazgató szerint az elmúlt nyolc évben elköltött százmillió euró – amelyből vállalkozói inkubátorházat, agrárlogisztikai központot, lakóparkot és konferenciacentrumot hoztak létre – bizonyítja, hogy komolyan dolgoznak. De elismerte, talán túl korán indult el a program, sokan ugyanis – köztük az előző kormány tagjai – nem ismerték fel az oktatás, a kutatás, az innováció jelentőségét a gazdasági fejlődésben. De nem telt haszontalanul az elmúlt időszak, hiszen a programban érintett 14, Pest és Fejér megyei önkormányzattal együttműködve előkészítették a tervezett beruházásokat.

– Júliusig szeretnénk megegyezni, hogy milyen jogi keretek között tudunk együttműködni, illetve hogy kinek mi lesz a feladata a közös vállalatban. Az elképzelések szerint az állam a tervek megvalósulásához szükséges mintegy 3000 hektárnyi területet vinné apportként a közös vállalatba, s ennek fejében 10-15 százaléknyi tulajdonrészhez jut. Mi pedig a beruházások előkészítésének véglegesítéséhez szükséges készpénzzel, saját földterületeinkkel, illetve az állami földterület bérleti jogával járulunk hozzá a program sikeréhez – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Hajdú Péter
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>