Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2009. április

Jól halad a Talentis Program

2002-ben hallottunk először a Talentis Programról. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és a Békás patakon. Más beruházásokat időnként felkapott a média, majd ejtette őket. A Talentis azonban halad előre a maga választotta úton. Főszerkesztőnk az eddig elért eredményekről és a közeljövő terveiről beszélgetett Szénási Zsolttal, a program fejlesztési igazgatójával.

A Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin rendszeresen beszámol a Talentissel kapcsolatos eseményekről, azonban az újonnan érkezett olvasók kedvéért foglaljuk össze ismét, mi is az a Talentis?

A Zsámbéki-medencében, Budapest közvetlen közelében létrehozandó Talentis az első közép-európai, magyarországi innovációs központ. A program három pillére az egyetemi oktatás és a szakképzés, az innováció és a kutatás-fejlesztés, illetve a Technológiai Park. A program három fő összetevőjének alapvető feltételeit biztosító horizontális elemek a nagyléptékű infrastrukturális fejlesztések, a régió lakói életminőségének fejlesztése, továbbá a regionális fejlesztés.

A Talentis Business Park alapkőletétele tavaly novemberben

A program oktatási, pihenési, szórakozási és lakókörnyezet nyújtásával biztosítja a kutatók, az oktatók, a külföldi üzletemberek és a befektetők számára a kötetlen és kényelmes vállalkozási tevékenységet és munkát, lehetővé téve egyidejűleg az élet örömeinek kellemes környezetben, a gyönyörű természeti tájjal tökéletes összhangban történő élvezését.
A Talentis Program az első közép-európai innovációs zóna, a magyar "Szilícium-völgy" tervét foglalja magában, és elsődleges célja, hogy a közép-európai szellemi értékekhez csatlakozva ezeket Magyarországra összpontosítsa.

Ez nagyon jól, bár kissé általánosan hangzik. Mi lesz ebből a térség lakóinak közvetlen haszna?

A Talentis program keretein belül az elkövetkező 20 év alatt 300 projekt kerül megvalósításra és 50.000 új munkahely jön létre. Ez összesen mintegy 12 milliárd EUR befektetést jelent.

Említene néhány konkrét beruházást is, akár azok tervezett megvalósulásának időpontjával együtt?

Jelenleg az alábbi projektek kivitelezése zajlik, mindösszesen 100 millió EUR értékben, banki finanszírozással:

- Talentis Innovációs Központ és Inkubátorház, Talentis Busness Park Átadás: 2009. augusztus 1.

- Vitalis Park - Lakófejlesztés Átadás: 2009. májustól folyamatosan

Épülő házak Herceghalmon

- Abacus **** Oktatási központ, Konferencia és Wellness Hotel Átadás: 2009. június 15.

- Abacus Rendezvény Központ Etyek www.abacushs.hu Elkészült, működik

- Agrogate Hungary logisztikai park Elkészült, működik

- DAF Truck Parts Center disztribúció, majd CEE HQ www.daf.com Első ütem átadása 2008-ban megtörtént

- Herceghalom térségközpont rehabilitáció és főtérfejlesztés Főtér megújítási program átadása 2009. augusztus 20.

Beszélne bővebben pl. a Talentis Business Parkról, aminek tavaly novemberi alapkőletételéről lapunk is tudósított?(Az alapkőletételnél jelen volt Bajnai Gordon akkori gazdasági miniszter is, aki azóta miniszterelnökké avanzsált - a szerk.)

A Talentis Business Park egy zöldövezeti irodai park közel 56 hektáron, több ütemben történő megvalósítására irányuló projekt, melynek célja vállalkozások székhelyeinek elhelyezése, innovációs tevékenységek támogatása és kkv-k inkubációja.

A TBP Magyarország egyik legnagyobb technológiai és innovációs központja lesz, terveink szerint 2009. szeptemberében nyitja meg kapuit Budapest belvárosától 25 km-re Herceghalmon. A beruházás első fázisában 10,2 hektáron több mint 100.000 m2 "A" kategóriás irodaterület létesül, otthont adva innovációs és technológiai egységeknek, kutatás-fejlesztési és gyártási funkcióknak.A Talentis Program és a Talentis Business Park fejlesztői hisznek abban, hogy a professzionális tervezői munka révén, a térség településeinek összefogásával a Zsámbéki-medence Európa egyik vezető szellemi és tudományos központja lesz.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, amelyhez a fejlesztő TBP Zrt. az első ütemben körülbelül 482.859.793 Ft uniós támogatást kapott.
(folytatjuk)
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>