Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

II. évfolyam 1. szám 2005. január

2004. augusztus 25.

Szűrőprogram gyermekeink egészségéért

Rossz táplálkozási szokások, kevés sport, ezzel összefüggésben pedig egyre több túlsúlyos és valamilyen ortopédiai elváltozásban szenvedő általános és középiskolás – így jellemezhető röviden a magyar fiatalok életmódja és egészségi állapota. A megoldást a prevenció és a problémák idejében történő felismerése jelentheti. Ez utóbbit kívánja segíteni a MOL által indított és az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM), valamint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) szakmai támogatásával zajló országos szűrőprogram, amelynek keretében a szakemberek szemészeti és ortopédiai szűrést végeznek az általános iskolás korosztály körében, a szülőket pedig táplálkozási tanácsokkal segítik. Az említettek mellett az ÁNTSZ megyei intézetének munkatársai a helyszínen egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsokat adnak az érdeklődőknek. A “Mi száMOLunk a gyermekekkel” elnevezésű országos rendezvénysorozat programja 2004. augusztus 28-án, szombaton érkezik Érdre, ahol 10 és 18 óra között az Érd Városi Művelődési Központ előtti területen fog parkolni az az emeletes “double decker” busz, amely a szűrőprogram helyszínét biztosítja.

Napi többórányi tévézés és számítógépezés az egyik oldalon, csökkenő fizikai aktivitás a másikon – így jellemezhető a magyar fiatalok életmódja napjainkban. Ha nem történik változás, a fiatalokra az aktív sportolás helyett hamarosan az aktív semmittevés lesz a jellemző. Ezt erősíti a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2003 őszén közzétett jelentése is, amely szerint a 11 és 17 év közötti korosztályban a diákok valamivel több, mint harmada mozgásszegény életmódot folytat, s a testmozgásra fordított idő mennyisége és gyakorisága az életkor emelkedésével egyre kedvezőtlenebb arányokat mutat. Míg 5. osztályban a heti két vagy több alkalommal egy órát fizikai aktivitással töltő fiúk és lányok aránya nagyjából 80, illetve 70 százalék, 11. osztályban ez az arány már 60, illetve 20 százalékra (!) csökken. Az elmondottak fényében tehát nem meglepő, hogy hazánkban is – akárcsak világ más országaiban – terjed az elhízás “járványa”, s fokozatosan emelkedik a túlsúlyos és az azzal összefüggésbe hozható betegségekben szenvedő fiatalok száma. A szakemberek azért is igyekeznek mind erőteljesebben felhívni a szülők figyelmét az elhízás veszélyére, mert már a túlsúlyos gyermekekben is gyakran kimutatható a szív- és érrendszeri kockázati tényezők jelenléte, illetve halmozódása, rövid és középtávon pedig számos szövődménye lehet az elhízásnak, többek között ortopédiai elváltozások.

Az órák hosszat tartó tévézésnek, számítógépezésnek azonban egyéb káros, az egészséget érintő következményei is lehetnek. Bár igaz, hogy a monitor vagy a tévézés az egészséges szemet nem rontja el, az enyhe fénytörési hibák azonban az ilyen intenzív és tartós finom szemmunka során előjönnek, ilyenkor pedig már orvosi segítségére van szükség. Akár van panasz, akár nincs, a rendszeres szemészeti ellenőrzés betegségek kialakulását akadályozhatja meg.

A szakemberek egyet értenek abban, hogy a prevenciónak, első lépésben pedig a problémák idejében történő felismerésének kiemelt jelentősége van. Bár hazánkban is rendszeresen szűrik az iskolásokat, a szülők gyakran nem figyelnek oda az iskolából érkező jelzésekre. Ezért fontosak az olyan figyelemfelhívó rendezvények, mint a MOL által indított és ESZCSM, valamint az OTH szakmai felügyeletével zajló országos szűrőprogram, ahol az orvosi vizsgálatok során a szülők közvetlenül kerülnek kapcsolatba a szakemberekkel.

2004. augusztus 28-án, szombaton az Érd Városi Művelődési Központ előtt parkoló emeletes buszban a szakemberek szemészeti és ortopédiai szűrést végeznek az általános iskolás korosztály számára, a szülőket pedig táplálkozási tanácsokkal segítik. Az ÁNTSZ megyei intézetének munkatársai az érdeklődőknek egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsokat adnak.

Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>