Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu
2012 május

Portrék a falon
Szipál Márton Zsámbékon

Sokan vagyunk. Zsámbéki kulturális rendezvény viszonylatában szinte rengetegen. Pedig nem is igazán szerencsés a szombat kora délutáni időpont, a gimnáziumban éppen ballagás van. (Arra a kunsztra pedig csak tudósítónk volt képes, hogy egyidőben megjelenjen mindkét helyen - a szerk.)

Sokan vagyunk a zsámbéki művelődési házban, de "sokan vannak" a képek is a falon. Szipál Márton fotóművész munkásságának mintegy ötven évét fogják át a kiállított, poszter nagyságú képek. Így már nem is olyan sok az a mintegy nyolcvan darab. (a cikk a képek után folytatódik)Kovács István barátunk régóta gondolkodott rendszeres zsámbéki fotókiállítás megszervezésén. Az ötletet tavaly már megvalósítás követte, a fiatal művész gazdag anyagú tárlatot mutatott be a Közművelődési Intézet támogatásával. A sorozat idei első darabja pedig Szipál Márton portréit mutatja be, aki talán a legismertebb magyar fotográfus a világon. Ismertségéhez hozzájárult, hogy negyven évig élt az Egyesült Államokban és ott is a legjobbak közé verekedte fel magát: a hollywoodi sztárok és sztárjelöltek legkedveltebb fotósa lett. A kiállított képek között is jónéhány, a moziból megismert arcot fedezhetünk fel. A tárlat darabjai között a szintén jelen lévő tanítványoknak, Fekete Évának és Börzsei Bálintnak is megtalálhattuk képeit.Főszerkesztőnket (a képen balra) érte az a megtiszteltetés, hogy a rendezvény médaitámogatójaként megnyithatta a kiállítást és méltathatta az immár 88 éves művész életművét. A szervezők nem feledkeztek meg Martin - ahogy ő nevezi magát - másnapi születésnapjáról sem, tortával köszöntötték, aki meghatottan, a tömeg lelkes tapsától kísérve vette azt át. Volt tanitványától Kovács Istvántól (a képeken jobbra) pedig az Árpád lépcső cimű dijnyertes képét kapta a mester.

Támogatók: Zsámbék Város Önkormányzata és Közművelődési Intézete, Ziegler Ostyagyár, Nyakas Pince, Barátságos Zöldségbolt Zsámbék Médiatámogatók: Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin, (online) Zsámbéki-információs Magazin

Árkos Antal
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>