Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

I. évfolyam 2. szám 2004. november-december

2004. december 9.


A parndorfi szélerőműpark egy részlete

A szélerőművekről

Az ismert energiatermelő rendszerek mellett az emberiség folyamatosan keresi azokat az alternatív erőforrásokat, melyek a meglévőknél kisebb veszélyt jelentenek környezetünkre. Ilyen a szélenergia is.

Október közepén az Eurowind Hungary szakemberei bemutatóra hívták térségünkből azokat, akik érdeklődést mutattak a téma iránt. Munkatársunk ez alkalomból készített interjút Domokos Kázmérral, Zsámbék alpolgármesterével.

Zsámbéki-medence: Mióta foglalkoztatja a szélenergia?

Domokos Kázmér: Néhány hónappal ezelőtt Ausztriában jártam, s már ekkor feltűnt, hogy mennyi szélkerék működik a magyar határhoz közel, Parndorf mellett. Ezt követően 2004 nyarán megkereste a zsámbéki önkormányzatot egy cég, és elvi állásfoglalást kért a létesítéshez. A testület megvitatta a kérést és az elvi engedély megszületett. Teltek-múltak a napok, s október közepén az Eurowind Hungary bemutatóra invitált bennünket.

Zsm: Kik vettek részt a bemutatón?

DK: A kétszintes autóbusz az ország számos területéről érkező utasokkal telt meg. Csak példának említem Berettyóújfalu és Tura polgármesterét.

Zsm: Milyen volt a hangulat, hogy stílszerűek legyünk, a légkör?

DK:Már utazás közben is kaptunk a vendéglátóinktól némi tájékoztatást. Ebből emelnék ki néhány gondolatot:

Az olaj-, és gázárak emelkedése miatt a nemzetközi tőzsdéken a szélenergia és más alternatív energiák felé fordult a beruházók érdeklődése.

Az Eurowind szingapúri és amerikai finanszírozással új társaságot hozott létre, így a telepítések finanszírozása elől elhárultak az akadályok.

Tapasztalt műszaki szakemberekből megalakult az Eurowind tervező és kivitelező mérnöki irodája. (Korábban szélerőművekhez használatos generátorokat terveztek a Mitsubishi és a General Electric részére.) Ez a társaság fogja Brazíliában is vezetni a szélerőművek telepítéseit.

Zsm: Mi volt a bemutató célja?

DK: A látogatás elsődleges célja annak bizonyítása volt, hogy ez a rendszer mennyire környezetbarát. A szélerőmű helyettesítheti, vagy legalább részben kiválthatja az olyan környezetszennyező emgergiatermelési módszereket, mint a nukleáris, az olaj- vagy gáztüzelésű technológia.

Zsm: Miről esett szó a bemutatón?

DK: A helyszínen a cég fiatal szakembereitől megtudtuk, hogy az erőműparkba százötven német és a dán típusú szélerőművet telepítettek.

Magasságuk a keréklapátok függőleges állásánál közel száz méter. Ausztriában ez a megengedett maximális magasság. A lapátvégeken piros csíkok láthatók, amelyek a repülőgépek számára adnak jelzést.

A lakott területtől mért védőtávolság ezer méter. Mi hétszáz méterre lehettünk, de semmilyen zajt nem hallottunk. Ahogy a világon sok helyütt, a zaj- és árnyékhatást Ausztriában is vizsgálják.

Egy szélerőmű teljesítménye közel ezer ház energiaellátásához elegendő.

Az állam határozza meg, hogy hol lehet szélerőmű-parkot létesíteni. A nagy ellátórendszerhez való csatlakoztatás földkábellel történik. Az egész rendszert és annak egyes elemeit számítógépekkel irányítják és ellenőrzik.

Az erőműpark területe vadászterület volt, az állatvilágot a telepítések nem zavarják, sem a négylábúakat, sem a madarakat.

Zsm: Az erőművek belsejében is jártak?

DK: Igen, az egyik erőműbe bebocsátást nyertünk. Személyesen is tapasztalhattuk, hogy az erőmű belsejében mindössze monoton zúgás hallható. Az első emeleten található számítógép vezérli a folyamatot: a szélerősség függvényében szabályozza energiatermelést.

Zsm: Milyen személyes benyomások alakultak ki Önben a bemutató végére?

DK: A szélerőmű működése egyszerű, tapasztalataim szerint a környezetet sem károsítja, legfeljebb látványa hat zavarólag. Tény viszont, hogy reprezentativ európai felmérések szerint a lakosság 75-80%-a hamar megbarátkozik a szélkerekek látványával.Legjobb tudomásom szerint nálunk a magassága a száz métert is meg fogja haladni, mert a magassággal együtt növekszik a termelés hatékonysága.

Zsm: Milyen gazdasági és egyéb hasznot remélhet kistérségünk a szélerőművek esetleges megjelenéséből?

DK: A meglévő módszereknél olcsóbb és környezetbarátabb energiatermelés csak az egyik várható előny. A településekhez majdan befolyó helyiadó-bevétel sem elhanyagolható, de a legnagyobb gazdasági haszon, ami egész rövid időn belül jelentkezhet, a hazai gyártás létrehozása lehet. Ez a szektor egész Európában fellendülőben van, az ötmilliós Dániában például néhány év alatt 25 ezer embernek teremtett munkahelyet.

Zsm: Köszönjük a beszélgetést, alpolgármester úr! Olvasóinknak pedig megígérjük, hogy következő számainkban rendszeresen visszatérünk a témához és tájékoztatjuk Önöket a legújabb fejleményekről.

Árkos Antal

(keretes szerkesztőségi cikk:)

Nálunk is van szélerőmű

Hazánkban jelenleg négy helyen üzemel szélerőmű: Inotán, a Fejér megyei Kulcson, Mosonszolnokon és Debrecen közelében. Az inotai erőmű nem csatlakozik az országos villamosenergia-hálózathoz. Az Európai Unió vonatkozó direktívája (2010-re a megújuló energiaforrásoknak el kell érni a 12 %-os arányt a teljes energiamérlegen belül - a szerk.) kitörési pontot jelenthet Magyarország számára. Lehetőség nyílik a meglévő műszaki-ipari kultúrára építve bekapcsolódni egy korszerű, még az informatikánál is gyorsabb fejlődéssel kecsegtető technológiai ágazat vérkeringésébe. A magyar cégek akár gyártóként/összeszerelőként, akár beszállítóként, a magyar mérnökök pedig tervezőként/fejlesztőként is megállnák a helyüket, csökkentve a munkanélküliséget, megállítva a szürkeállomány elvándorlását, többezer családnak megélhetést nyújtva az évtized végére. Ehhez természetesen az is kell, hogy a mindenkori kormányzat felismerje a lehetőséget, és támogatásokkal, megfelelő adópolitikával, valamint a lassú, túlbonyolított közigazgatás megreformálásával ösztönözze a befektetőket és vállalkozásokat.


Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>