Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

Uszoda a közelben

A SportMax sportközpont és a Gyarmati Dezső uszoda honlapja ...>>>

A Zsámbéki-medencéből csak egy kis víz hiányzik ahhoz, hogy tökéletes lakóhely legyen - már csak a nevéből eredően is. A környékbeli legendáriumokból ismert termálforrások feltárása még várat magára, a lubickolni szándékozóknak addig más lehetőségek után kell nézni. Vizes lazításra vágyó szerkesztőink örömmel fedezték fel a mindössze húszperces autóútra fekvő SportMax Családi Sportközpontot és annak részeként a Gyarmati Dezső uszodát.Fél tíz után pár perccel indultunk Zsámbékról és kényelmes, takarékos tempóban bő negyedóra alatt értünk a Kőérberek-Tóváros lakópark mellett épült új sportközpontba. (Megközelítés: M1/M7 közös szakasz - dél-budai elkerülő út (egérút), második kereszteződésnél Érd/Balaton felé jobbra, át a hídon és megint jobbra) Bőven találtunk parkolóhelyet, majd Dr. Szilágyi Zoltán fogadott bennünket az uszoda képviselőjeként. Ha a vizes berkekben járatos olvasóinknak ismerős a név (és nemcsak nekik), az nem véletlen, ő az, aki - számos magyar bajnoki cím és világversenyen elért helyezés mellett - élete negyedik olimpiájára hosszas kihagyás után, 34 éves korában jutott ki a magyar úszóválogatott tagjaként. (2000 Sydney - a szerk.)
Szilágyi úr azonban önmaga helyett szívesebben beszélt az uszoda névadójáról, a négyszeres (3x csapattagként, egyszer edzőként) olimpia bajnok Gyarmati Dezsőről.

Gyarmati Dezső

1927. október 23-án született Miskolcon. Az 1948-as londoni olimpián ezüstérmes vízilabdacsapat tagja. 1952-ben Helsinkiben, 1956-ban Melbourne-ben és 1964-ben Tokióban olimpiai bajnok. 1960-ban a római olimpián a harmadik helyezett csapat tagja. 1954-ben Torinóban és 1962-ben Lipcsében Európa-bajnok. 1966-tól az FTC, 1971-től a Vasas edzője, 1973-tól a válogatott vezetőedzője. Vezetésével a válogatott 1973-ban világbajnok, 1974-ben Európa-bajnok, 1975-ben világbajnoki ezüstérmes, 1976-ban olimpiai bajnok, 1977-ben Európa-bajnok, 1978-ban világbajnoki ezüstérmes, 1980-ban olimpiai bronzérmes. 1992-től a Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke, 1996-tól társelnök.

Ezt követően Szilágyi Zoltán bemutatta a közel 3000 férőhelyes sportcsarnokot, ránéztünk egy edzésre a focipályán, de mi legjobban az uszodára voltunk kíváncsiak. Időközben előkerült a névadó is, dedikálta a róla szóló könyvet és megígérte, szívesen eljön Zsámbékra élménybeszámolót tartani, már csak a kerek évforduló, az 56-os melbourne-i olimpia okán is.

Elköszöntünk a mestertől és megkezdtük az ismerkedést az uszodával. Jó hazai szokás szerint a büfével indítottunk, rutinos vendég számára itt már sok minden kiderül. Beszélgetés közben megtudhattuk, hogy Közép-Kelet-Európa egyik legkorszerűbb sportcentrumában vagyunk. A Demján-csoport érdekeltségébe tartozó Arcadom Rt. (ők építik Etyeken a filmes létesítményeket is - a szerk.) 8700 m2-t épített be bő két év alatt. További 20ezer m2-t foglalnak el a szabadtéri medencék és a foci-tenisz-kosárlabdapályák. A beruházás hárommilliárd Ft értékű, de a tulajdonosok bíznak abban, hogy tíz év elteltével már profitra is számíthatnak.

A gazdasági tényekre emígyen fényt derítve belevetettük magunkat a vízbe. Mindenütt ragyogó tisztaság, kellemes színvilág, jól elhelyezett öltözők, mosdók és zuhanyozók. Először a tanmedence vizét próbáltuk ki, majd sort kerítettünk a pezsgőfürdőre és a szaunára is. Az ablakon át méregetve a kinti időjárást végül erőt gyűjtöttünk egy szabadtéri megmártózáshoz is a 33 m-es feszített vizű versenymedencében. A víz kellemes volt és a fejest követően sem az úszómesternek, sem az ügyeletes orvosnak nem kellett beavatkoznia. Főszerkesztőnk még az élményfürdő csúszdáját is kipróbálta némi habozás után. Az egésznapos jegy ára 1500 Ft (nyitva tartás reggel 6-tól éjfélig), gyerekeknek, családoknak mindenféle kedvezmények vannak. Az aktuális információk megtalálhatók a sportközpont honlapján. (www.sportmax.hu)

Nekünk, zsámbéki-medencei polgároknak különösen vonzó a jó megközelíthetőség, az autópályán Pestről hazafelé tartva pár perces kitérővel juthatunk a zsúfolt nagyváros után olyan felfrissülési lehetőséghez, amiért egyébként órákat kellene autóznunk. Heti egy alkalom, legalább ennyinek bele kellene az egészségünk érdekében férni.
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>