Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

II. évfolyam 7. szám 2005. szeptember

Soltész Miklós és Hajdú Péter Lemondott tisztségéről Soltész Miklós

Novemberben polgármester választás Budajenőn

Több éves folyamat, hosszas gyötrődés vezetett oda, hogy lemondtam tisztségemről - fejtette ki lapunknak Soltész Miklós, Budajenő polgármestere.

- A történet nagyon régen, mintegy nyolc esztendeje kezdődött, amikor először került szóba, hogy a Szőlőhegyen lévő területeket értékesíteni kellene. A földtulajdonosok már nem tudták vagy nem akarták megművelni a területet, ezért vetődött fel a gondolat, hogy ebbe az irányba terjeszkedhetne a falu - fejtette ki Soltész Miklós.

- Az ingatlanfejlesztő cég tisztességes összeget fizetett a tulajdonosoknak a területért, s így azok rendbe tudták rakni életüket.

- A Budapesti Agglomerációs Rendezési Terv (BART) a folyamatot felgyorsította, s amikor 2002-ben a polgármesteri széket a választók jóvoltából elfoglalhattam, már folyamatban volt a telkek kialakítása. Hogy a község megőrizhesse falusias jellegét, az eredetileg tervezett 270 építési telket 195-re csökkentettük a beruházóval folytatott tárgyalások során és megegyeztünk egy elkerülő út megépítésében a helyiek nyugalmának védelmében. Sőt, azt is elértük, hogy a kapcsolódó infrastruktúrális fejlesztéseken túl a község kap 250 millió Ft-ot, egy telket a területen, valamint egy Unimog típusú úttisztító gépet.

- Budajenőn jól ismert, hogy a fejlesztésnek számos ellenzője volt és van, de úgy gondolom, hogy előbb vagy utóbb mindenképpen megvalósult volna a beruházás, mert a régió is ebbe az irányba fejlődik, s ezt a folyamatot csak elodázni lehet, megállítani nem. Az ellenzők magas száma miatt határozott úgy a testület, hogy helyi népszavazásban kérdezi meg a lakosság véleményét a kérdésben. Az augusztus végén megtartott népszavazás érvénytelen volt, így a testület önállóan dönthetett a beruházás folytatásáról. Miután ezzel a beruházással kapcsolatosan számtalan nemtelen támadás ért, ezért már a népszavazás előtt visszaadtam megbízatásomat. A beruházás támogatói és ellenzői egyaránt azzal vádoltak, hogy nem ezt ígértem a választási kampány során. Az egyik oldal azzal vádolt, hogy semmit nem tettem a beruházás megakadályozása érdekében, a másik pedig, hogy nem támogattam kellőképpen annak megvalósulását. Úgy gondolom, hogy társadalmi megbízatású polgármesterként a falu érdekeit tartottam szem előtt, amikor - meggyőződésem szerint - a község számára az eredeti változatnál kedvezőbb megállapodást kötöttünk a beruházóval.

Kérdésünkre, hogy mi az elkövetkező hónapok menetrendje, a polgármester elmondta, a november 6-ára kitűzött polgármester-választásig Bálint András alpolgármester kezében jó helyen van a község gyeplője, azt követően pedig a megválasztott polgármester veszi át az irányítást. Az elmúlt három esztendő fejlesztéseit firtató kérdésünkre Soltész úr elmondta, hogy számos területen lépett előre a falu. Annak ellenére, hogy 2002-ben úgy tűnt, be kell zárni az iskolát, sikerült a létszámcsökkenést megállítani, s mostanra már mintegy 40 %-kal gyarapodott az iskolába járó gyerekek száma. Igaz ugyan, nyolcadik osztály nincs, mert túl kevés volt a jelentkező. Számos utcát leaszfaltoztak, s majd' 100 millió forintot nyert az önkormányzat pályázatokon, 60 milliós Sapard támogatással felújítják és bővítik a szennyvíz kezelő rendszert.

Szintén pályázati pénzzel egészítették ki saját forrásaikat, amikor pince helyreállításba fogtak, és hamarosan új tornaterme is lesz az iskolának. Segítséget nyújtottak a templom felújításához is, és a helyi értékként számon tartott magtárat is megmentették az enyészettől. Játszóteret építettek, s a "dombiak" számára telket biztosítottak egy másik játszótér felépítésére.

- Összefoglalva azt mondhatom, polgármesterségem ideje alatt megállt a község helyzetének további rosszabbodása, sőt: a fejlesztések mellett nemcsak vissza tudjuk fizetni 80 milliós adósságunkat, de az ingatlanfejlesztőktől kapott 250 millióból marad egyéb fejlesztésekre is. Remélem, utódom hasonló eredményeket tud elérni, s akkor elmondhatjuk, a jelenlegi forráshiányos helyzetben is előre tudott lépni Budajenő. Ez pedig manapság nagy szó. Végezetül hadd köszönjem meg a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin hasábjain keresztül minden budajenei polgárnak, hogy 2002-ben kezembe adták a falu vezetését: talán valamivel hozzájárultam a falu sikereihez - zárta szavait a polgármester.

Árkos Antal - Hajdú Péter


Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>