Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

A régióban is növekszik a munkanélküliség

Az elmúlt év végén, az idei év elején számos - a hazai munkanélküliséget vizsgáló - elemzés látott napvilágot. Röviden mi is megpróbáljuk a kistérségre vonatkozó Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatokat bemutatni.

A környék és egyben az ország egyik leggazdagabb településének nevével fémjelzett budaörsi kistérségben tavaly decemberben 5,26 százaléknyian kerestek munkát úgy, hogy a névadó településen mindössze 228 munkanélkülit tartottak nyilván. Vagyis a térség kistelepülésein ennél jelentősen magasabb volt az állástalanok száma. De nem volt sokkal jobb a helyzet a pilisvörösvári kistérségben 4,16 százalékra rúgott a munkanélküliségi ráta, illetve a bicskeiben sam, ahol 4,48 százalékos munkanélküliséget regisztráltak. Nézzünk egy konkrét példát. Kistérségünk egyik átlagos lélekszámú települése Zsámbék. A nagyközségben a munkaképes korúak száma 3175 volt tavaly december 20-án.

Zsámbékon a 2002 júniusi 3,96 százalékról (115 fő) tavaly októberig 5,48 százalékra (174 fő) emelkedett az állást keresők száma, vagyis 51 százalékkal többen voltak munka nélkül. Ha kissé távolabbra tekintünk és megnézzük a pilisvörösvári statisztikai kistérséget (ahová Zsámbék is tartozik), akkor sem jobb a kép. 2002 nyarán 861-en kerestek munkát, s 2005. októberére ez a szám pontosan 1300-ra emelkedett, vagyis több mint ötven százalékkal nőtt az álláskeresők száma.

Hasonló mértékű emelkedést látunk, ha az országos adatokat tekintjük. Idén decemberre a tavalyi év végén jellemző 6,3 százalékról egy teljes százalékponttal, 7,3 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya. A munkát keresők majd 46 százaléka egy évnél régebben hiába szeretne dolgozni, s jelentősen megemelkedett a 25 év alatti fiatalok körében is a munkanélküliség, hiszen már minden ötödik állástalan közülük került ki. Szakértők szerint a probléma az, hogy a munkáltatók nem szívesen foglalkoztatnak kezdőket, mert sokba kerül betanításuk. A kormány néhány intézkedése igyekszik ezen változtatni, mint például a Start-kártya bevezetése, amelynek segítségével a munkáltató kedvezményes járulékot fizet pályakezdő alkalmazásakor. Ezzel elősegíti a fiatalok elhelyezkedését, de új munkahelyeket nem teremt.

A munkanélküliség kezelésében ezért lehet jelentős szerepe a helyi beruházásoknak és egyéb fejlesztéseknek, illetve az önkormányzatok munkahelyteremtő programjainak. Következő számunkban ezeknek igyekszünk utánajárni.

Hajdú Péter
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>