Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2004. március 31.

Tc.:
Pest Megyei Állami Közútkezelő Közhasznú Társaság
Kenderessy János igazgató úr
Tárgy: forgalomkorlátozás 20/B-349-5/2004

Tisztelt Igazgató úr!

Hivatkozva fenti számú, 2004. március 26-án faxon érkezett levelükre, alulírott polgármesterek, mint az ügyben érintett öt község lakosságának választott képviselői az alábbi közös álláspontot fogalmazzuk meg:

A 12,5 tonnánál nehezebb gépjárművek behajtásának 2002. szeptemberétől fennálló korlátozása az érintett útszakaszra eredményesnek bizonyult. Az útfelület és az út menti házak állagának további romlása megállt, a balesetveszély, valamint a lég- és zajszennyezés jelentősen csökkent, az út mellett élők életminősége javult. Ez még akkor is igaz, ha az utóbbi időben aránytalanul megszaporodott a kiadott engedélyek száma, valamint, hogy - megállapodásunkkal ellentétben - olyan engedélyek is kiadásra kerültek, amikhez az érintett községek nem járultak hozzá.

Ezt az egészében véve pozitív folyamatot szakította meg annak híre, miszerint Önök - figyelmen kívül hagyva 2002. nyarán kötött megállapodásunkat - ez év április 1-étől fel kívánták oldani a részünkről még elviselhető kompromisszumnak nevezhető súlykorlátozást annak ellenére, - mint azt fenti levelük is elismeri - hogy az említett megállapodásban ennek feltételéül megjelölt, Önök által vállalt feladatokból (nevezetesen az útszakasz forgalombiztonságát növelő beruházások elkészültéből) semmi nem valósult meg Időközben - ha jól értelmezzük fenti levelüket - a korlátozás feloldásának szándékuktól elálltak, amit mi a gyorsan formálódó erőteljes és spontán lakossági tiltakozásnak tudunk be.

Javasoljuk, hogy április hó első felében folytassunk közös egyeztető tárgyalást azzal a határozott céllal, hogy többoldalú, jegyzőkönyvben rögzített megállapodást kössünk a további feladatokról, határidők és személyre szabott felelősségi körök egyidejű kijelölésével.

A tervezett megállapodásnak feltétlenül tartalmaznia kell az alábbi kitételeket:

- Mindaddig, amíg nem készülnek el azok a lakosság biztonságát szolgáló útátépítések, melyekről az eredeti megállapodás alapján terv született, fenntartják a forgalomkorlátozást.
- Megszűnik az a jelenlegi gyakorlat, miszerint az önkormányzatok tudta és beleegyezése nélkül adnak ki behajtási engedélyeket.
- A már kiadott engedélyeket felülvizsgálják és visszavonják azokat, melyeket az érintett községek hozzájárulása nélkül adtak ki.

Hogy szándékainknak nyomatékot adjunk, az e hétre bejelentett figyelemfelkeltő félpályás útlezárást megtartjuk, mert szeretnénk a médiákat a helyzet jelenlegi állapotáról, a várható fejleményekről és azok okairól tájékoztatni. Jelen körülmények és forgalom mellett a demonstráció jelentéktelen fennakadást okoz, viszont jelzi az érintett terület lakosságának és önkormányzatainak elszántságát. Az akció elsősorban politikusaink figyelmét szeretné felhívni arra, hogy a térség egyik legfontosabb problémájának másfél év után ismételten szőnyeg alá való söprésével csak maguknak okoznak gondot.

Piliscsaba, Perbál, Tinnye, Tök, Zsámbék 2004. március 30.

Manek János, Piliscsaba
Kemencei Kálmán, Perbál
Dr. Bak Ferenc, Tinnye
Baksa László, Tök
Horváth Gellértné, Zsámbék

Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>