Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

60 éve kezdődött a magyarországi németek kitelepítése

Megemlékezés Budaörsön

1946. január 19-én, Magyarországon elsőként Budaörsön indult meg a németek kitelepítése. Hat hét alatt szinte elnéptelenedett a település, a falu lakosságának csaknem kilencven százalékát, hétezer embert űztek el hazájából. Érdemi vizsgálat nélkül, a kollektív bűnösség elve alapján bélyegezték meg a település szinte teljes lakosságát. Aki például az 1941-es népszámláláskor német anyanyelvűnek és német nemzetiségűnek vallotta magát, az a bűnösök, a kitelepítendők közé került.

Erre a példátlan veszteségre emlékeztek vasárnap Budaörsön az elűzetési emléktábla megkoszorúzásával, a Városházán megnyíló fotókiállítással és egy tudományos emléküléssel, melyen az országos és a helyi német önkormányzat képviselői, történészek, Budaörs Város Önkormányzata és Bretzfeld testvérváros képviselői is részt vettek.

A kitelepítetteket nehéz körülmények várták Németországban is, a semmiből kellett új életet teremteniük, miközben az elűzetés traumájával is meg kellett küzdeniük. A kitelepítéssel Budaörs történetének egy szakasza végképp lezárult, hozzáértés híján folytathatatlan volt a magas szintű kertkultúrára, a szőlő- és baracktermelésre alapozott fejlődés. A kapcsolatok ugyanakkor nem szakadtak meg a kitelepítettekkel, a rendszerváltás előtt szórványosak, utána rendszeresek lettek a találkozók. Erős testvérvárosi kapcsolat szövődött és él ma is Budaörs, és Bretzfeld között.

Budaörs tanult az 1946-os tragédiából, ma toleráns, befogadó település, amely tiszteli a hagyományokat, a múltját, a vallásos érzelmeket. Öntudatosan fellép az intolerancia ellen, elutasítja azt a fajta politikai közbeszédet, amely egymás ellen uszítja a kisebbségeket és a környező országok népeit - hangsúlyozta Wittinghoff Tamás, a város polgármestere a kiállítást megnyitó beszédében. A település önkormányzata kiemelten támogatja az időközben újra megerősödött német kisebbséget. A polgármester úgy véli, a város nem vált méltatlanná szorgalmas őseihez, mára Budaörs az ország legfejlettebb településévé vált. A megemlékezés szervezői: a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, Budaörs Város Önkormányzata és a Budaörsi Német Kisebbségi Önkormányzat.

Forrás: Localinfo
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>