• Így alszunk mi, magyarok - alvásfelmérés, Zsámbék, Páty, Biatorbágy, Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin, a magyar Szilícium-völgy döntéshozóinak lapja
  Tel.: 20-921-6851
  Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
  E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

  2009. március

  Így alszunk mi, magyarok - alvásfelmérés

  Március 20-ika, a tavaszi napforduló az alvás világnapja. Magyarország idén először csatlakozott a World Sleep Day eseményeihez. Az "Alvás Világnapja" alkalmából a zsámbéki székhelyű
  NaturHome Alváscentrum ...>>> 6.631 fő megkérdezésével készített felmérést 2009. márciusában a magyar alvási szokások megismerésére, alváskultúránk feltérképezésére. A kiváló kezdeményezésre a magyar sajtó jelentős része felfigyelt. Lapunk sem kíván kimaradni a sorból, az alábbiakban ismertetjük a felmérés eredményeit.

  A válaszolók 70%-a keveset alszik

  Megdöbbentő, hogy a válaszadók 70%-a ritkán, vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 28% ébred gyakorta pihenten, s csupán 2% számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással. Munkanapokon a résztvevők 69%-a este 9-11 között fekszik le, 10% bújik ágyba 9 előtt, s 21% tér nyugovóra 11 óra után. A nap 6-7 között kezdődik legtöbbjüknek (46%), 6 előtt ébred 35%, s 19% kel fel 7 óra után. Hétvégén mintegy egyharmaduk (37%) fekszik 11 után, s közel kétharmaduk (66%) kel egy órával később. A férfiak bár később fekszenek esténként, később is kelnek reggelente. A felmérés szerint az elalváshoz szükséges idő hossza a kor előrehaladtával emelkedik. Míg a 30-as éveikben járók 7.1%-a alszik el 30 percnél hosszabb idő alatt, addig ez az érték az 50-eseknél duplája (13.4%), 60 év felett pedig már 17.5%. Általánosságban elmondható, hogy a választ adók mintegy 9.7%-ánál problémás az elalvás.

  90% napközben is álmos

  A válaszadók több mint 90%-a küzd napközben az álmossággal, s 36%-ukra többször tör napközben álmosság. A váltott műszakban dolgozóknál ez az arány jóval magasabb, minden második ember (49%) küzd a problémával. A napközbeni fáradtság kedvezőtlenül hat munkahelyi teljesítőképességükre, továbbá intenzív veszélyeztető tényező a közúti közlekedésben. A megkérdezettek 52%-a számolt be időszakos alvásproblémáról, 20%-uk pedig állandó, vagy visszatérő alvászavarral küzd. A résztvevők közel egynegyede (24%) átalussza az éjszakát, több mint kétharmada (69%) megébred legalább egyszer éjjelente, s 7% ébred több mint 3 alkalommal éjszaka. A horkolás majd' minden harmadik résztvevőt érintő kérdés - 28% horkol álmában, s 23% nem tudott válaszolni a kérdésre, horkol-e éjszaka. Fontos tudni, hogy a horkolás egyik előjele lehet az alvási apnoe betegségnek.

  A többség az oldalán alszik

  Az éjszaka során a résztvevők döntő többsége (52%) oldalt fekve alszik, közel negyede (22%) hason, s jelentős azok száma (16%), akik forgolódva, "összevissza" alszanak. A válaszadók jelentős hányada (45%), több mint heti 40 órát tölt munkával. Róluk elmondható, hogy többüket (75%) érinti időszakos, vagy állandó alvásprobléma és gyakrabban érzik magukat stresszesnek (44%) a nap végén, mint a kevesebbet dolgozók (34%).

  Keveset és rosszul alszunk

  Az adatokból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy általában keveset alszunk, s gyakran rosszul, nem kielégítően. Amíg az álmatlanság átmeneti jellegű, addig nem okoz gondot, ellenben a tartós kialvatlanság számtalan betegség okozója.

  "Ha az ember huzamosabb ideig nem tud ágyba bújva egy fél órán belül álomba szenderülni, vagy gyakorta riad fel - látszólag ok nélkül -az éjszaka közepén és nem tud visszaaludni, vagy ha reggelente sűrűn ébred összetörten, kicsavarva, kínzó fejfájással, esetleg levegő után kapkodva - ezek a tünetek alvászavarra, betegségre utalnak. Az alvásproblémák gyógyíthatók, a tüneteket észlelve forduljunk mielőbb szakemberhez!" - ezt tanácsolja Nagy Gyöngyi, a NaturHome Alváscentrum vezető alvástanácsadója.

  A NaturHome Alváscentrum szakemberei a következő kérdéseket tették fel a felmérés során: (a kérdőív a www.naturhome.hu oldalról elérhető)
  1. Milyen gyakran érzed úgy, hogy eleget aludtál?
  2. Általában mikor szoktál lefeküdni?
  3. Mikor kelsz?
  4. Jellemzően mennyi időbe telik míg elalszol?
  5. Milyen gyakran tör rád napközben az álmosság?
  6. Vannak alvásproblémáid?
  7. Hogyan jellemeznéd az alvásod minőségét?
  8. Milyen gyakran ébredsz meg éjszakánként?
  9. Szoktál horkolni?
  10. Jellemzően hogyan alszol?
  11. Mi jellemzi leginkább a munkaidő beosztásod?
  12. Gyakran érzed stresszesnek magad a nap végén?
  13. Hány órát töltesz munkával hetente?
  14. Nemed:
  15. Életkorod:
  16. Ha szeretnéd tudni a felmérés eredményét, kérlek, add meg neved és e-mail címed, ahova a kutatási eredményt elküldhetjük.

  Vissza az oldal tetejére ... >>>
  Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>