Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

I. évfolyam 2. szám 2004. november-december

2004. december 9.

Művészek a Zsámbéki Medencéért

Gáll Árielle belga zongoraművésznő 10 éve választotta új hazájának Magyarországot. Azóta végzi kultúra-mentő és építő munkáját hazánkban. Most éppen új kulturális hagyományt indított el a műteremházának otthont adó Herceghalmon és környékén. Ez a program a “Művészeti Barangolások a Zsámbéki-medencében, a Kultúra Napján, szeptember 19-én.”

Kultúra-szervező munkásságát támogatta a Talentis Program, a ZSÁMERT, a Zsámbéki-Medence Életminőség Egyesület, és az első körben csatlakozó művészek, valamint szponzorként a környék számos vállalkozója.

Az volt a közös céljuk, hogy az itt ismertté vált művészek, mint a táj kulturális értéknövelő tényezői, megnöveljék az affinitást a Zsámbéki-medence iránt. Ki ne értené, hogy miért fontos ez az itt élőknek? Egyre szélesebb körben ismert, hogy a medence 14 településének önkormányzatai több százmilliárd eurós, húsz éves regionális fejlesztési programba szövetkeztek, ZSÁMERT néven.

A régió szeretetében megnyilvánuló lakossági lelkület nélkül azonban a mindannyiunk felemelkedését segítő tervezet a passzív értetlenség mocsarába süllyedhetne. A történelem már bebizonyította, hogy szerethető saját művészet nélkül még a legjobban szervezett, nagy erejű népességek is csak a területeikről kiszoruló, és végül pusztulásra ítélt barbár hordák maradtak.

Gáll Árielle, hogy segítsen az itt élőknek egy Zsámbék-medencei térségi öntudat kifejlesztésében, együttes bemutatkozásra kérte fel az itt élő közel száz hivatásos alkotóművészt.

A Művészeti Barangolások – “Nyitott Műhely Nap” – program sorozata a Gáll Gregor szobor-játék parkavató ünnepséggel indult Herceghalmon. A megnyitón résztvett Schnaider László úr, Herceghalom polgármestere és dr. Takács Ernő úr, a Talentis Program igazgatója. Nagy Zsolt úr, a Zsámbéki-medence Térségfejlesztő Kht. igazgatója ünnepi nyitóbeszéde után meggyújtotta a Művészetek Lángját a Gáll Gregor szoborpark bazaltkő-orgona oszlopsorán.

A kicsik birtokba vették a műalkotásokat, a hatalmas szárnyaló Angyalszobor-hintákat vagy az ősi vitorláshajót idéző csúszdát, amelyből egy óriási lengőágyba érkezhetnek. Ezek a játékos alkotások azt sugallhatják, hogy dagálykor az öbölben a kis és nagy hajók egyszerre emelkednek. Egyúttal egy arra irányuló törekvést jelképeznek, hogy a bőség dagályát hívják meg országunkba.

Telkin, a Művészek Házában Bujáki László “Itthon vagyok” című köztéri szoboravatóját öt művész kiállitása kísérte, valamint a helyi kórus koncertje. Itt is a látogatók százai részesülhettek a művészet lélekemelő áldásában.

A térség sajtójában és az országos orgánumokban is megjelent hír hallatán a szépre, a művészetre fogékony családok sokasága indult az egy napra kitárult műtermeket felfedező körútra. A településeken élő művészekhez térkép mellékletes kiadványok segítettek eljutni az érdeklődőket. A felnőtt látogatókkal együtt érkező gyermekek tombolajegyeket kaptak a művészektől. Ezekért Pátyon a pincehegyi záró rendezvényen szép tárgyakat nyerhettek.

Ezzel kezdetét vette egy remélhetőleg sok éven át a Zsámbéki medencére közfigyelmet irányító művészeti rendezvény-sorozat, amely idővel akár “medence fesztivállá” is kinőheti magát.

Gáll Gregor


Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>