Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

II. évfolyam 3. szám 2005. március-április

Mesterterv készül a Talentis fejlesztéseiről

A Magyar Tudományos Akadémián március 30-án kihirdették a Zsámbéki-medencében megvalósuló tudásközpont építészeti terveinek kialakítására kiírt, Archinovum című pályázat eredményét. Az újonnan csatlakozott országok területén először írtak ki egy egész kistérséget magába foglaló építészeti tervpályázatot.

Fegyverneki Sándor az Országos Lakás- és Építési Hivatal elnökhelyettese, a bírálóbizottság elnöke megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a mostani pályázat különleges volt. Különleges, mert az első volt a közép-európai régióban, amelyben nem egyetlen település, és nem is egy nagyobb régió építészeti terveit kellett elkészíteni, hanem egy kisebb térség fejlesztéseit összehangolni. Példamutatónak és egyedülállónak nevezte, hogy ezúttal nem egymás ellen dolgoznak a települések, hanem – a közös, regionális érdeket felismerve –, a természeti és történelmi adottságokat kihasználva összehangoltan egymás erősségeit hangsúlyozva tevékenykednek a Zsámert vezetésével. Hangsúlyozta azt is, hogy különleges volt a tervpályázat azért is, mert amíg korábban ilyen léptékű megbízást csak állami vagy önkormányzati finanszírozással írtak ki, addig most egy magánvállalkozás volt az ötletgazda és finanszírozó.

Szántó János, a Zsámert elnöke kijelentette, hogy hazánk és a régió számára is a tudásalapú társadalom felépítése az egyik kitörési pont. Megítélése szerint lényeges, hogy a kistérségi társulás és a Talentis megtalálta a közös pontot, az üzleti érdeket, amelyre alapozva képzelik el jövőjüket: a Talentis a beruházás megfelelő helyszínét, a települések pedig a fejlődés zálogát. Az összehangolt fejlesztés első eredményei már mutatkoznak: a most kiválasztott tervekhez kapcsolódóan a települések már elkezdték a helyi, önkormányzati tervezést.

Nagy Zsolt, a Talentis Programiroda igazgatója röviden ismertette a tervpályázat történetét. A 2004 februárjában kiírt pályázaton 14 pályázó indult, s a tavaly augusztusban befejeződött első fordulójában heten kaptak további bizalmat. Az idei év januárjára a bírálóbizottság meghozta döntését, amelynek eredményét a mostani rendezvényen hozzák nyilvánosságra. A hogyan továbbról szólva kijelentette, miután a zsűri nem adta ki az első díjat, a nyerteseket meghívják a “Zsámbéki Műhelybe“, ahol a területi főépítészekkel, a régió döntéshozóival együtt alakítják ki a “mestertervet“, amely alapján a konkrét fejlesztések elindulnak. Az elképzelések szerint a mesterterv még az idén megszületik.

A rendezvény végén ismertették a pályázat eredményét, s kiosztották az ötvenezer euróra rúgó díjakat.

K. P.


Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>