Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

Mányi Lovasnapok 2006.

2006. április 29. szombaton és 30-án vasárnap rendeztük a IV. Mányi Lovasnapokat: Szombaton a falu utcáin zenés lovasfelvonulással kezdődött a többnapos program. A lovaspályán főzőversenyt hirdettünk meg, amelyre vad és marhapörkölt kategóriában 16 nevezés érkezett.

Képek a lovasnapról Mány község honlapján ...>>>

A kilátogatók sétakocsizáson vehettek részt, a bátrabbak kipróbálhatták lovaglási tudományukat is.

A Mány körüli dombok között, közel 15 kilométeres kijelölt pályán rendeztük meg a fogatok terephajtás versenyszámát. Az ötpercenként terepre induló fogatok ádáz küzdelmet folytattak a nehéz tereppel és a másodpercekkel. A terepről visszatérő fogatok hajtói és segédhajtói valamint a kilátogató vendégek a főző verseny elkészült és zsűrizett pörköltjeiből kaphattak ebédet, megkóstolhatták a mányi borverseny díjazott borait is.

Este a tábortűz meggyújtását követően a Mányi Sramli zenekar és a Mányi Német Hagyományőrző Tánccsoport előadását tekinthették meg a jelenlevők. A Táncos-nótás vígadalom - ki meddig bírta - hajnalig tartott.

Vasárnap az ünnepélyes megnyitót követően póni kategóriában induló öt fogat és az azt követően a tizennyolc nevezett fogat akadályhajtásának első fordulója következett. Az ebédszünetben lovasbemutatók szórakoztatták a közönséget: Az Isaszegi Hagyományőrző Huszár egyesület huszár párbajt, huszár rohamot, lovas karusselt mutatott be. A felvonultatott történelmi zászlókról, a huszárság történetéről is részletes tájékoztatást kaptunk.

A Kassai Lovasíjász iskola Endzsel törzse fergeteges bemutatóval szórakoztatta a közönséget. Az ősmagyar harcmodor az íj és a dobócsillag, a dárda használatát mutatták be az lovasok. A lovas bemutató fénypontja a 11 éves Mészáros László, a ki először a két póniló hátán állva puszta ötöst, majd puszta nyolcast hajtott. A hat és a nyolc éves öccsei pónifogatot hajtottak nagy szakmai tudásról bizonyságot téve. Négyes fogatok felvonulásával zárult a lovasbemutató.

A huszárok és az íjászok történelmi kavalkádként órákon át lovagoltatták az érdeklődő gyerekeket. Kipróbálhatták a különböző kor fegyvereit, íjász és kardforgató képességüket is.

A póni és a kettes fogatok akadályhajtásának második fordulójával folytatódott a délutáni verseny.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre felsorakozó versenyzők oklevelet, emlékplakettet, díj szalagot, továbbá a díjazottak díj serleget vehettek át Szabó Zoltántól falunk polgármesterétől.

Póni kategóriában:
az I. helyezett Hullé László biatorbágyi fogathajtó lett
a II. helyezett ifj. Pocsai János zsambék fogathajtó lett
a III. helyezett ifj Sárközi Zsigmond fogathajtó lett

Kettes fogathajtás:
az I. helyezett Zolyomi Sándor etyeki fogathajtó lett
a II. helyezett Furka Péter mányi fogathajtó lett
a III. helyezett Majnár József mányi fogathajtó lett

Díjaztuk a legszebb fogatot:
A legszebb fogatot Klein Gábor tatabányai hajtó állította ki.

A legídősebb hajtó: díját Csatári János (79 éves) zsámbéki hajtó kapta

A legfiatalabb hajtó: díját ifj. Pocsai János (9 éves) zsámbéki ifjú hajtó kapta, aki fergeteges versenyzéssel póni kategóriában második lett.

A tombola fődíja póni csikó volt, amelyet kedves héregi vendégünk nyert meg, a mányi gyerekek nagy bánatára és a lóval nem rendelkező szülők nagy megkönnyebbülésére.

A cigányzenés mulatság a Mányi Német Hagyományőrző tánccsoport kóló és magyar tánc bemutatójával kezdődött. A Mányi Roma tánccsoport bemutatta tánctudását, amely fergeteges hangulatot eredményezett a vendégekkel teli sátorban. A tábortűz meggyújtása és a máglya izzása ismét sokakat vonzott a tűz köré. A táncos magyar nótás vígadalom a héregi Sárközi zenekar közreműködésével hajnalig tartott.

Bízom benne, hogy jövőre is megrendezhetjük a hagyományossá váló Mányi Lovasnapokat. Jövőre, ugyanitt mindenkit szeretettel várunk.

Megköszönöm mindenkinek aki támogatta rendezvényünket anyagilag vagy munkaerejével, a lovas barátoknak, akik eljöttek és megtiszteltek minket jelenlétükkel és szeretném megköszönni minden vendégünknek, akik eljöttek és részt vett rendezvényünkön. Szeretnék hálát adni az istennek, hogy az időjárás ismételten kegyes volt hozzánk, és baj, baleset nélkül jó hangulatban érhetett véget rendezvényünk.

Bokodi Sándor, a Mányi Lovas Egyesület elnöke
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>