Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2009. április

Beköszöntő

Mostanában folyton lovakba botlom a környéken - vagy ők belém. Hol az úton húzodom félre a fogat elől, hol egy hintó után kocogva teszek meg pár kilométert. A hegyen kóborolva is gyakran látom patkó- és egyéb nyomaikat. Lapunk eddig is szívesen adott helyt a ló és az ember kapcsolatáról szóló írásoknak, lásd beszámolóinkat a Zsámbéki Lovasnapokról, a töki huszárcsapat nagysikerű németországi fellépéséről, de joggal említhetem itt tavaly évvégi tudósításunkat is az új pátyi fedett lovardából. Miután ennyire jönnek-mennek a lovak térségünkben, megpróbálunk velük lépést tartani és új, rendszeres, a témába vágó rovatot indítunk.
Alábbi szerzőnk egy nem mindennapi kezdeményezés révén magyar tulajdonba került ló nemzetközi sikereiről számol be. A cikk írója városi fiú létére gyerekkorától kezdve foglalkozik lovakkal, kétszer nyert Magyar Ügető Derbyt, egyébként pedig - egyáltalán nem mellékesen - a testvérem. Kérem, fogadják írását szeretettel.

Árkos Antal


Saldenzar - Közös ló is futhat jól

Saldenzar pályafutása 10-ik győzelmét szerezte meg április 12-ikén a pozsonyi gyepen, egy I. kategóriás mezőnyt maga mögé utasítva. Lovasa a bolgár Stanislav Georgiev volt, akivel már-már összeszokott párost alkottak. A győztes ló ideje egyben új pályarekord 1800 méteren! A verseny videója a következő módon tekinthető meg: a
www.zavodisko.sk honlapon a kezdőkép alatt rögtön a futam videójára lehet kattintani. A nyitó lap képén ő ér elsőként a célba 8-as számmal.Röviden a történet: 2005 őszén egy kisemberekből álló kb. húsz fős társaság Sárközi Péter ötletgazda vezetésével elhatározta,hogy követendő példaként, kis egyéni költséghányaddal, versenylovakat fog futtatni (Közép-)Európa versenypályáin. A elhatározást tett követte , így az akkori baden-badeni árverésre már kb. 8000 euróval érkezett a csapat küldöttsége. A katalógusból előzőleg kinézett Zinaad apaságú egy éves kis sárga ménre sikeresen licitált a magyar küldöttség. A neve a német tenyésztő által adott Saldenzar volt. Első két versenyét a 2006-os szezonban megnyerte, majd harmadszorra - korosztálya legnagyobb versenyében - nyakhosszal szorult a második helyre.

A nagy kiugrás 2007-ben jött el, mikor háromévesen sorra nyerte évjárata kiemelt versenyeit, megtetézve minden futtató álmával, a 2007 évi Magyar Derby megnyerésével. Pályafutása során 25 versenyben indult, ebből 10-szer győzött és 12 helyezést ért el. Futott Budapesten, Ebreischdorfban, St. Moritzban, Pozsonyban és Prágában. Verseny-nyereménye megközelíti a 30 millió Ft.-ot. Acélossága már-már legendás, a magyar lóversenysport emblematikus lova. Ma a versenysport kapcsán leginkább a veretlen Overdose-ról beszélnek az emberek (legalább hosszú idő után végre megint beszédtéma lett a lóversenyzés), de azt tudni kell, hogy az ő képességei 1600 méternél véget érnek, pedig a lóversenyzés nagy klasszikus versenyei 1600 méter felett kezdődnek. A Derby pl. 2412 méter. Ez a kis kétérő nem Overdose csodálatos képességének megkérdőjelezése, hanem inkább annak a reménynek kifejezése, hogy az általa felébresztett média és közvélemény immár nyitott szemmel talál rá Saldenzar és követői csodálatos világára.

Árkos Péter
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>