Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2006. február

"Lágyabb vizet…"

2005. november 25-én Telkiben találkoztak a Zsámbéki-medence polgármesterei, hogy megtárgyalják, miként lehetne a vízszolgáltatási rendszerbe az Észak-dunántúli Vízmű Rt.-től (ÉDV Rt.) beszerezhető karsztvíznél lágyabb vizet betáplálni.

Jelenleg a vízellátást községi szinten a Zsámbék - Herceghalom - Biatorbágy - Páty -Telki - Budajenő - Perbál - Tök - Zsámbék regionális körvezeték biztosítja. Ez a víz jó minőségű, de kemény, magas a kalciumoxid (CaO) tartalma, ami a különböző háztartási berendezésekben lerakódik, károsítja azokat, a helyi lágyítás pedig jelentős költségtöbbletet okoz. Az Érd és Térsége Vízművek (ÉTV) Kft. felkérésére a Víziterv Consult Kft. szakemberei tanulmányt készítettek arról, hogy miként lehetne lágyabb vizet biztosítani azoknak a településeknek is, amelyek ma még a kemény karsztvizet kapják.


Saját szomorú tapasztalat: a vízmelegítő kivezető csövén néhány év alatt lerakódott vízkő Zsámbékon

A térség lágyabb vizet csak egy szolgáltatótól kaphat, a Fővárosi Vízművek Rt.-től. Biatorbágy már hozzájutott ehhez a vízhez egy másik, az ÉTV. Kft. által üzemeletetett hálózaton keresztül. Az egymáshoz közeli regionális rendszerek ma már három megoldással - olcsón és kevésbé olcsón is - összeköthetők. A vezeték mellett különböző technológiai létesítmények megépítése is nélkülözhetetlen.

A Zsámbéki-medence regionális hálózata Biatorbágynál 2,2 km-hosszú vezeték kiépítésével összeköthető az ÉTV.Kft. rendszerével. A kalkulációk szerint ez a legolcsóbb megoldás, bekerülési költsége 456 mFt. A csatlakoztatás történhet Budaörs Törökugratótól Budakeszin keresztül Pátynál is, a Fővárosi Vízmű még kiépítésre váró hálózatán keresztül. Ennek bekerülési költségét 1.588 mFt. Budakeszin keresztül egy másik megoldás is kínálkozik, amelyről Telkinél és Pátynál történhet a rákötés. Ennek a kalkulált bekerülési költsége már 2.125 mFt. Az előző esetben Budakeszi alsóhoz épülne ki a Fövárosi Vízmű Rt. vízhálózata, az utóbbi változatnál Budakeszi felső részénél a már kiépített rendszerhez lehetne csatlakozni. Ahhoz, hogy innen megfelelő mennyiségű víz érkezzen a regionális vízhálózatba, a főváros területén a Budakeszi úti gépház és a Szépjuhászné közötti szakaszon rekonstrukciós munkákat is el kellene végezni, ami további 289 mFt-ba kerülne. E két utóbbi lehetőség vizsgálatát az indokolta, hogy az illetékes szolgáltatónak Budakeszi vízellátását előbb-utóbb meg kell oldania.

A lehetőségek közül a választás egyszerű, s ha csak ezen múlna, fél éven belül lágyabb víz csörgedezhetne csapjainkból. Az építkezés megkezdése előtt azonban a regionális rendszer használati jogát is rendezni kell.

Lényeges szempont még, hogy a lágyabb víz mennyivel lesz olcsóbb? Addig, amíg a beruházás meg nem térül - s ezt 4 évre prognosztizálták - a víz nem lesz olcsóbb. A beruházási költségekhez hozzá kell járulni az önkormányzatoknak is. Az ötödik évtől a lágyabb víz köbmétere várhatóan 100 Ft-tal kerül majd kevesebbe. Az intézményeknek, vállalkozóknak - teszem hozzá én. Ez csak akkor vonatkoztatható a lakossági vízdíjakra is, ha addigra az illetékes tárcaközi bizottság lakosság részére biztosított hozzájárulása megszűnik. Ez rövidesen bekövetkezhet.

Korábban a dunavíz befogadásánál az is kívánalom volt, hogy a főváros feletti, Szentendrei- szigeti kutakból kapjuk a vizet, mert ez egészségesebb, mint a Csepel szigeti kutak vize. Ma már a Ráckevei Vízkezelő Mű a magasabb vas- és mangántartalmat is a megengedett határérték alá viszi és a baktériumokat is elpusztítja. Így a minőségi különbség a kapcsolódás helyét már nem befolyásolhatja.

Lágyabb vizet igényel a térség lakossága, ám az sem baj, ha emellett még olcsóbb is. Ez utóbbi várakozás bizonytalan, ne éljük bele magunkat. Egy biztos: a dunavíz literjében a CaO mennyisége kb. 100 mg-mal kevesebb, mint a karsztvízé.

Domokos Kázmér
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>