Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2006. november

"Jólét"

Boldog, békés, egészségben és sikerekben gazdag Újesztendőt kívánok minden Olvasónknak! (Eddig egész jó. Nemhiába gyakorolom napok óta). Azoktól az Olvasóinktól pedig elnézést kérek, akik türelmetlenül várták már ehavi, általam humorosnak szánt és gondolt élcelődésemet (türelmetlenül várják, mikor hagyom abba) Kérem őket, ne aggódjanak, ahogy elnézem, lesz idén is téma bőven.

Vessünk egy pillantást a tavalyi évre annak a mottónak jegyében, miszerint aki nem tudja, honnan jött, azt sem tudja, hová megy. 2006 a jólét éve volt. Legalábbis ez derült ki az év végén, mikor tévé-rádió-mosógép felváltva harsogták, nincs is olyan nagy baj, hiszen tömegek pakolják tele a bevásárlókocsikat az ünnepekre készülve. Csak annyi a gond, hogy mindenki mást ért jólét alatt. Ez a hátulütője, ha valaki matekon nőtt föl, túlságosan precíz a mostani mellébeszélős világban. De térjünk vissza a jóléthez. Eltekintve attól a közismert ténytől, hogy a magyar családszerető nép révén erejét felülmúlóan is hajlandó költekezni, hogy megörvendeztesse szeretteit, továbbá, hogy végre mentesen az évközbeni hajszától nyugodtan egyen-igyon egy jót, nem hiszem, hogy az ötéves futamidővel (THM* 76%, figyelem, a THM nem egyenlő a kamattal!) megvásárolt lángolt kolbász vagy albán importsör beleillene a hagyományos polgári értékrend által preferált jólét fogalmába. De nem tartom a jólét markáns megnyilvánulásának azt sem, ha valaki némi tülekedés után hozzájut a hőn vágyott Gagyitronik (tm - registered trademark), esetleg Gagyitech (szintén tm) gyártmányú, a garanciaidő lejárta után önmagát megsemmisítő, kőolajszármazékból fröccsöntött ipari hulladék kategóriájú dvd lejátszóhoz - ára 60 Euro (csak az összehasonlítás kedvéért: 2 fős bőséges ebéd valamelyik osztrák autópálya mentén, vagy ugyanaz szerényebb kivitelben Bécsben) Tehát a jólét az, ha húsz perc alatt másodmagunkkal felfaljuk a "hi-tech" árát. Ha sokalljuk a harminc Eurót egy ebédért - mint ahogy a legtöbbünk sokallja - akkor vehetünk gazdaságos virslit akciós átbélyegzett tojással és készíthetünk omlettet, ihatunk hozzá Nonameburger dobozos sört. Ekkor hamar megspóroljuk a dzsunkákon összehegesztett technikára valót és büfögés közben elégedetten hátradőlve figyelhetjük, ahogy 499 Ft-ért a (magyar származású) Csák Norris lenyomja az élelmiszerhamisítókat, miközben a létező szocializmus többévtizedes ránkkényszerített puritánsága után végre a fogyasztói társadalom tagjának érezhetjük magunkat. Kedves egészség(?)ünkre…

*THM - a megvilágosodás pillanata, mikor a kuncsaft a frissen érkezett bankszámla kivonattal a kezében áll a tükör előtt és szidja magát: Te H.ye M.ha, hogy voltál képes … stb.

Árkos Antal
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>