Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

II. évfolyam 6. szám 2005. augusztus

Ipari park Mányon

A 2003-ban meghirdetett Talentis Program egyik első beruházása várhatóan az idén felépülő mányi ipari park lesz. Az 1-es és M1-es utak által határolt területen megvalósuló beruházásról Szabó Zoltán, a település polgármestere tájékoztatta lapunkat.


– Az ipari park ötlete a Talentis szakembereitől származik. A község közigazgatási területén a Talentis mintegy 350 hektárnyi területtel rendelkezik, amelyből 20 hektáron szeretnének ipari parkot létrehozni. Az “ipari park“ címre idén még sajnos nem pályázhatunk, hiszen az évente csak egyszer lehetséges, részletes környezetvédelmi hatástanulmányt is kell készíttetni, amely négy-öt hónappal meghosszabbítja a tervezéséi folyamatot, továbbá hat-hétmillió többletköltséget eredményez.

– Vajon, ki finanszírozza a rendezési terv, a hatástanulmány stb., több milliós költségeit? – és kérdés nélkül is érkezik a felelet...

– A Mány egész közigazgatási területére vonatkozó rendezési tervet megrendeltük. A tervezés megnövekedett költségeire természetesen az önkormányzat nem rendelkezik forrásokkal, ezért azt a Talentis és egyéb befektetők finanszírozzák. Az érdekelt vállalkozóknak lehetnek, és vannak is elképzeléseik, s ezeket, amennyiben összeegyeztethetők a mi elképzeléseinkkel, bele fogjuk a tervekbe építeni. Akadnak persze vitás kérdések, hiszen minden elképzelést nem tudunk támogatni.

– Volt például olyan elképzelés – folytatja a polgármester –, amely szerint másfél kilométerre a falutól, Nádor pusztánál nagyméretű lakóparkot hoztak volna létre. Ezt a képviselő-testület nem támogatta. Nem nyerte el tetszésünket az újabb dolomit bánya létesítése sem, a jelenlegitől (Mány–Zsámbék között) mintegy százötven méterre. Ezek az ötletek függetlenek a Talentis fejlesztési irányától. Annyit azért meg kell említeni, hogy az ő elképzelésük – az ipari park – ha kis mértékben is, de korlátozza az önkormányzat lehetőségeit.
– Ha egy testület valamilyen fejlesztési elképzelést támogat, annak előnyös voltát is látnia kell, és látja is.
– Bár az ipari park korlátozza valamelyest lehetőségeinket, hasznot kell hoznia településünk számára. A Talentis fejlesztései nemcsak Mány, de a környező települések számára is fontosak, hiszen reményeink szerint jelentős számú munkahelyet teremt a nem is távoli jövőben. Várakozásunk szerint jelentős lesz az innen eredő adóbefizetés, bár erre néhány (4–5) évig még várnunk kell. A terület a falutól öt-hat kilométerre található, s a tervek szerint ide Mányt és a Három Rózsát összekötő út épülne, ami könnyebbé tenné az ipari park megközelítését. Mint minden fejlesztésnek, ennek is vannak közvetett előnyei, de hátrányai is. A falu lakói ezeket megfogalmazzák, de az előnyök és hátrányok mérlegelése és a döntés, már a testület feladata – fejezi be Szabó Zoltán.

Domokos Kázmér

Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>