Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

II. évfolyam 5. szám 2005. június-július
Herceghalom kontra Zsámbék

A BART elfogadása kapcsán Herceghalom neve több alkalommal is a figyelem középpontjába került, néha nem is a legkedvezőbb szövegösszefüggésben.


Schnaider László, Herceghalom polgármesterének véleménye szerint a negatív felhangok félreértésen alapulnak. A herceghalmi vezetés ugyanis egyetlen – megítélése szerint méltányolható – változást kezdeményezett, s ahhoz kérte a körzet országgyűlési képviselőjének, Keller Lászlónak a támogatását.

2005. május elején tárgyalta képviselő-testületük a zsámbéki TSZT-t, (Település-Szerkezeti Tervet - a szerk.) s abból értesültek arról, hogy községük határában gazdasági célú hasznosítást tervez Zsámbék. A fejlesztés kedvezőtlen lenne számukra, mert a tartalék lakóterülettel közvetlenül határos. Ezért május 3-án levélben kifogást emeltek ez ellen Zsámbék polgármesterénél. Az országgyűlés gazdasági bizottságának május 11-i módosító indítványa szerint a kérdéses terület teljes egésze gazdasági célra hasznosítható, ezért május 17-én levelet írtak az országgyűlés elnökének, Szili Katalinnak a módosító javaslatban foglaltakkal kapcsolatosan.

A Zsámbék számára küldött levélre reagálva június 7-én telefonon jelentkezett a korábban szabadságon lévő polgármester, Horváth Gellértné, s abban állapodtak meg, hogy június 21-én a Talentis képviselőivel közösen próbálnak egyeztetni az ügyben. Időközben kiderült, hogy Zsámbék már tavaly tavasszal elfogadta a mintegy 380 hektáros terület egy részének átminősítését, bár erről akkor egyeztetési anyagot nem kapott Herceghalom. Június 21-én aztán sikerült mindenki számára megnyugtató egyezségre jutni a három félnek. Ennek értelmében a korábban már átminősített terület szélén – a herceghalmi tartalék lakóterülettel határos sávban – történő fejlesztésről lemond a Talentis, a többi terület besorolása viszont változatlan marad.

A beszélgetés végén Schnaider úr ismét hangsúlyozta, változtatási igény Herceghalom részéről kizárólag ebben a méltányolható esetben történt. A Zsámert agglomerációs településeit kedvezőtlenül érintő további módosításokhoz Herceghalomnak semmi köze. A herceghalmi polgármester által elmondottakat megerősítette Horváth Gellértné, aki arról tájékoztatta lapunkat, hogy szabadságáról visszatérve azonnal megállapodott Schnaider Lászlóval a hármas egyeztetésről, amelynek eredményeként június 21-én mindenki számára kielégítő megoldás született.


Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>