Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2009. október

IV. EU-Szeminárium 2009

Idén negyedik alkalommal került sor arra a - térségünkben egyedülálló - Európai Úniós szemináriumra, amit kétévente rendeznek meg Zsámbék -Tök és Wettenberg testvérvárosok. A házigazda ezúttal a német település volt. Főszerkesztőnk - úgy is, mint (Hajdú Péterrel együtt) a legelső, 2003-as zsámbéki EU-Szeminárium társszervezője - személyesen is résztvett a programon. A részletes beszámolót terjedelmi okokból következő számunkban (és honlapunkon - a szerk.) közöljük, most csak a főbb eseményeket és témákat ismertetjük.

Főszerkesztőnk és az EU (a cikk a kép után folytatódik)


Október 4. vasárnap
Megérkezés este nyolckor, bő tizenkét órás utat követően, amihez jelentős mértékben hozzájárult a Würzburg környéki építkezési gigadugó.

Október 5. hétfő
Az év végén nyugdíjba vonuló Gerhard Schmidt wettenbergi polgármester köszöntőjével kezdetét vette a szeminárium, amin Zsámbék 7 fős, Tök pedig 2 fős küldöttséggel képviseltette magát. A tolmácsolást felváltva végezte két kint élő honfitársunk. Az előadásokon menet közben is volt lehetőség kérdések feltevésére, később pedig kötetlen eszemcserére is. A szeminárium mindkét nap reggel kilenctől délután ötig tartott, megfelelő szünetekkel, illetve egy hosszabb ebédszünettel. A vendéglátók teljes ellátást biztosították.

1. Témacsoport - Együttélés Európában.

- Partnervárosok és -iskolák, -egyesületek, valamint a nemzetközi ifjúsági találkozók, projektek támogatásának lehetőségei, Különféle támogatások bemutatása. Útmutatás a pályázatok benyújtásához az EU-s partnerkapcsolatok esetén.
- Lisszaboni szerződés

2. Témacsoport - Termelésbe integrált környezetvédelem

- KNUT ("KompetenzNetz Umwelt Technologie" - a technológiai folyamatoknak olyan kialakítása, hogy már a termelés során messzemenően figyelembe legyenek véve a környezetvédelmi szempontok. Együttműködés kutatóintézetekkel. Pályázati lehetőségek)
- Üzemlátogatás (Gross GmbH, Kompresszorok - Ipari park)

Október 6. Kedd
3. Témacsoport - településfejlesztés

- Bevezetés, demográfiai fejlődés, építési területek, fejlődés Wettenbergben
- A helyzet Zsámbékon és Tökön
- Településfejlesztési támogatás bemutatása - Krofdorf (Wettenberg résztelepülése - a szerk.) példáján
- Fenntartható városfejlesztés, aktuális elemzés, fejlesztési lehetőségek
- Az építési és településrehabilitásciós tervezet megtekintése Wettenbergben, a várnegyedben.

Az érdekes és változatos témákat és előadásokat felvonultató színvonalas szeminárium zárásaként német barátaink búcsúestre hívtak meg bennünket. Ezen Gerhard Schmidt jelenlegi polgármester mellett jelen volt Thomas Brunner megválasztott, január 1-én hivatalba lépő polgármester is, aki hangsúlyozta, hogy tovább kívánja vinni az eddigi sikeres partnerkapcsolatot Wettenberg, illetve Zsámbék és Tök között.

A hiányzó alázat

Némely gyanútlan és elfogulatlan szemlélő a zsámbéki küldöttség egyes tagjainak viselkedését megtapasztalva akár úgy is gondolhatta volna, hogy mi teszünk szívességet azzal, hogy elutazunk egy ilyen rendezvényre és részt veszünk azon. Ez akár így is lehetne, de a két országot, illetve a két szóbanforgó települést összehasonlítva nem hiszem, hogy mostanában és még jó pár évig (évtizedig? - a szerk.) jogos lenne egy ilyen vélekedés. Még a köztudottan mindig maximálisan udvarias Schmidt polgármester úr is megengedett magának egy halvány mosolyt a szája szélén, mikor eredeti "Gemeinde Wettenberg, Gemeinde Zsámbék" megfogalmazását gyorsan "Stadt Zsámbék"-ra (Zsámbék város - a szerk.) javította. A jelenlegi zsámbéki polgármester ugyan büszkén jelezte az EU támogatásokról szóló előadás folyamán, hogy "nekünk saját pályázatíró cégünk van", de valójában senkit nem érdekel, hogy az adófizetők pénze milyen csatornákon áramlik a túlszaporodott és túlfizetetett bürokraták zsebébe. Minket csak az a bizonyos különbség érdekel. Ami a kétezres évek elejének reménykedése után mostanában megint csak növekszik. Németország és Magyarország között biztosan.

Árkos Antal

Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>