Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

EU Konferencia és Szeminárium, 2005. Wettenberg

Október 10-től 12-ig tartó EU-konferencián látta vendégül Tök és Zsámbék delegációját a Hessen tartománybeli Wettenberg önkormányzata. A mostani rendezvény a 2003 őszén Zsámbékon rendezett konferencia folytatása volt. A tematikát a községek lakosságát foglalkoztató kérdések alapján állította össze egyesületünk segítségével a testvérváros önkormányzata.

Az első napon a megnyitót követően Gerhard Schmidt polgármester ismertette a három település egyesítésével létrejött Wettenberg megalapításának történetét. Az uniós trendet követve minden bizonnyal hazánkban is elkövetkezik majd egyfajta központosítás - ha nem is egyik napról a másikra - így jelentősen csökkenni fog az önkormányzatok száma.

A nap második felében a lakossággal folytatott kommunikáció technikáit ismerhettük meg. A település honlapján bemutatták, hogy milyen sokrétűek az internetes technológia felhasználási lehetőségei. A mögöttes rendszer nem tud többet, mint ami itthon is rendelkezésére áll, de valahogy mégis jobban működik a dolog, frissebbek az információk. Az önkormányzati tájékoztató kiadványról megtudtuk, hogy minden héten eljut a wettenbergiekhez, akiknek döntő többsége igényli a lapot, és fizet is érte.

A második napot a wettenbergi ipari parkban kezdte a küldöttség, ahol megismerkedett egy, a fiatal diplomások foglalkoztatására létrejött céggel. A kezdeményezés szellemi atyja, a Giesseni Egyetem professzora, Dr. Stefan Gäth ismertette a vállalkozást. Ezután a parkban működő, kínai háztartás-elektronikai termékeket forgalmazó céget látogattuk meg.

Délután a család- és gyerekbarát közösség felépítését mutatták be a vendéglátók, a magyar küldöttséggel utazó két óvónő részt vett egy foglalkozáson is. A nap utolsó harmadában a Giesseni Egyetem talajtani intézetével ismerkedtünk. A harmadik nap a környezetvédelem és energiatakarékosság jegyében zajlott. A Faipari és Technikai Múzeumban előadás hangzott el az energiagazdálkodásról és a helyi támogatások rendszeréről. A megyei "Éghajlatvédelmi- és Energiaügynökség" előadója az energiatakarékosság támogatási formáit ismertette, végül pedig a szelektív hulladékgyűjtés módszereit ismerhettük meg.

Az előadásokat követően minden nap kulturális programmal is szolgáltak a vendéglátók. Az első este a helyi kulturális és amatőr művészeti egyesület rendezett vacsorát a magyar vendégek számára. A második estén a Heimatverein Zsámbék látott vendégül bennünket, a harmadik este pedig a Gleibergi Vár éttermében vonták meg a három nap mérlegét és vettek búcsút egymástól a három település képviselői. Ezúton is szeretnénk megköszönni a gazdag programot, a tartalmas és érdekfeszítő előadásokat, valamint azt, hogy a Wettenbergi Önkormányzat a résztvevők számára a kinttartózkodás valamennyi költségét fedezte.

Árkos Antal - Domokos Kázmér - Hajdú Péter
Zsámbéki-medence Magyar-Német Barátság Egyesület

Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>