Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2006. október

Fogyassza az egészséget!
Valódi tej Etyekről

Újszerű kezdeményezéssel próbálja a magyarországi tejfelvásárlói árkartellt megkerülni a Bicskei Mezőgazdasági Rt. Saját maguk értékesítik néhány hete az Etyek ödön-majori tehenészetből származó tejet. A cég jelenleg három hűtőkocsival Bicskén, Zsámbékon és Pátyon árusít. A teljes - fölözetlen - tejet a fejés után rögtön lehűtik és viszik a fogyasztóknak, akik a műtejek és a "reggeli italok" után végre valódi, jóminőségű élelmiszerhez juthatnak kedvező áron.A tejárusító kocsi Bicskén


Etyek belterületét a Deák Ferenc utcán keresztül elhagyva a pincesor után már feltűnnek a legelésző, jellegzetes fekete-fehér tehenek. A telepre érve Andrássy István ágazatvezető fogad. Elmondja, hogy a Holstein-Fríz a legjobban tejelő fajta, a gazdaságban egy évben közel 7millió liter tej "keletkezik", ez tehenenként 8560 litert jelent évente. Ez a mennyiség jobb takarmányozással még fokozható, jövőre el kívánják érni a 9300 litert tehenenként. Aggodalmamra az ágazatvezető elmondta, hogy ez semmiképpen sem megy az állatok rovására, mint némely túlgépesített és túlracionalizált nyugati tejgazdaságban, náluk a tehenek jól érzik magukat. (ez szemmel láthatóan valóban így van). Naponta kétszer fejnek, a tejet azonnal lehűtik, majd értékesítik. Az esetlegesen megmaradt mennyiség sem vész kárba, a kisborjúk kapják meg.

Hegedűs Imre, az Rt. igazgatója elmondja, kénytelenek voltak valami megoldást találni a nyomott felvásárlási árakra. Nyugati mintára az egyik megoldás az lehetne, hogy a magyar termelők is összefognak és értékesítési szövetkezeteket hoznak létre, ezek már kellő súllyal léphetnének fel a kartellba tömörült felvásárlókkal szemben. A másik út az önálló értékesítés, ez saját infrastruktúrát feltételez, aminek viszonylag egyszerűbb módja a mozgó árusítás. A Zsámbéki-medence településein belül az árusítás egyelőre Bicskén, Zsámbékon majd Pátyon indult meg, az érdeklődés azonban folyamatosan nő, így lehetséges, hogy hamarosan a térség többi településén is megjelennek a cég szépen dekorált hűtőkocsijai.

A felemás rendszerváltás utáni mezőgazdasági privatizáció máig ható következménye, hogy hiába került a föld a magyar gazdákhoz, a vertikum teteje, azaz a feldolgozóipar és az értékesítés a fejlesztésben sokszor ellenérdekelt külföldi cégek kezébe jutott (gondoljunk csak a cukoriparra vagy a növényolajiparra), így a magyar mezőgazdasági termelők kiszolgáltatottá váltak.

Mind több fogyasztó érti meg azonban, hogy a helyben előállított termékek megvásárlásával segítheti a magyar gazdaság kilábalását a válságból. Még könnyebb ez abban az esetben, amikor a helyi termék jobb és olcsóbb is, mint a ki-tudja-honnan származó élelmiszerpótlék. Az élelmiszereknél különösen fontos, hogy tisztában legyünk a termőhely adottságaival, termelési hagyományaival és ne töltsük meg kosarunkat válogatás nélkül az agyonakciózott, de általunk nem felmérhető egészségügyi kockázatot jelentő, ismeretlen eredetű "olcsó" termékekkel.

Árkos Antal
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>