Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu


ERŐSÍTSE MEG POZÍCIÓJÁT Magyarország legdinamikusabban fejlődő térségében!
Hirdessen a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazinban!
Nyári AKCIÓ - 20% ENGEDMÉNY! ...>>>Zsámbékon is megépülhetett volna…

Zsámbék, a róla elnevezett medence idegenforgalmi központja is lehetne. Műemlékekben gazdag, közel fekszik a fővároshoz, rendszeres kulturális események helyszínéül szolgál (Zsámbéki Nyári Színház, Zsámbéki Jazz Estek stb.). Sőt, a rendszeresen hazajáró egykori kitelepítettek révén élő kapcsolatban áll Németországgal is.
Ez utóbbi mozzanat lényeges lehetett volna a község fejlődése, gazdagodása, az idegenforgalom fellendülése szempontjából. Egy Zsámbékon született német üzletember, Matthias Engel a múlt század kilencvenes éveinek végén azzal kereste meg az önkormányzat akkori vezetőit, hogy a Zárdakert környezetének felújítására szívesen fektetne be jelentős összeget. Vagyis felújítaná a faluközpontot, amely a történelmi terület további restaurálásának alapját is adhatta volna.
Az elképzelés lényege volt, hogy a Zárdakert területe érintetlen marad, a környező – igen leromlott állagú és az önkormányzat számára inkább terhet, mint bevételt jelentő – ingatlanokat felvásárolja, s ott panziót, ruházati és egyéb üzleteket, kulturális események rendezésére alkalmas helyiségeket építene és üzemeltetne. Miután az ingatlanok egyike az óvoda épülete, Engel úr azt is vállalta volna, hogy új óvodát épít a falu számára. Hosszas vita után végül úgy tűnt, sikerül megegyezni a részleteket illetően, talán még testületi határozat is született a végrehajtásra vonatkozóan, de végül is nem valósult meg a beruházás.
S hogy miért emlegetjük e régi eseményt? Mert a közelmúltban a németországi Lollarban járva volt szerencsénk Engel úrral találkozni, aki részletesen bemutatta azt a szállodát, amelyet a zsámbéki beruházásra szánt összeg egy részéből épített. A szállodáról készült képeket nézegetve talán sok mindenkiben felvetődhet a kérdés, vajon nem lett volna-e jó Zsámbék számára is egy hasonló beruházás. Következő számaink egyikében igyekszünk annak utána járni, vajon miért nem lett semmi az elképzelésből, addig pedig nézze meg mindenki, mitől is esett el a község.

Hajdú Péter - Árkos Antal


Hotel Mühlenhof, Lollar

Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>