Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2009. január

Van gáz - nincs gáz
Energianapló

Új (szín)játékot találtak ki Keleten. Illetve ők azt hiszik, hogy új, de mi már régóta ismerjük. Úgy hívják, hogy csiki-csuki. Nézzük, hogyan játszák ezt a nagyok.

A szereplők

2008. december 21.
A Gazprom elnöke, Viktor Zubkov (és egyáltalán nem mellékesen Oroszország miniszterelnökének első helyettese - a szerk.) figyelmeztette európai vevőit, hogy Ukrajna miatt problémák mutatkozhatnak a gázszállításban január 1. után.

A vevők egy része, különös tekintettel a döntéshozókra, bizonyára felfigyelt a hírre, legtöbbjük viszont inkább a karácsonyi készülődéssel volt elfoglalva.

A cselekmény

2009. január 1.
Újév napja. Akár pihenhetnénk is, de az üzletemberek nem alszanak. Éjfélkor lejárt az orosz-ukrán gázegyezmény, ami részben a gáztranzitról, részben az Ukrajnának saját fogyasztásra átadott gáz áráról és mennyiségéről szól. Az egyezmény minden évben lejár, de nincs minden évben hideg Európában. Most van.

2009. január 4.
Az orosz fél hivatkozva az érvényes egyezmény hiányára, továbbá arra, hogy az ukránok többletgázt vételeznek a rendszerből, csökkenti a szállított mennyiséget. A gázhiányt először Bulgáriában és Szerbiában érzik meg.

Az események felgyorsulnak

2009. január 6.
Az orosz fél teljességgel leállítja a gázszállítást.

A lépésnek van olyan olvasata, hogy az európaiak - akik szintén fáznak, vagy fázni fognak - majd ráveszik Ukrajnát, hogy ne vegyen el a tranzitgázból. Nevezhetjük ezt akár zsarolásnak is.

2009. január 7.
A budapesti miniszterelnök bejelenti, hogy Magyarország gázellátása részben a tartalékok, részben a (korlátozott mértékben igénybe vehető) import révén biztosított.

A bejelentést követően kisebbfajta roham indul meg a vaskályhákért, kandallókért és az elektromos fűtőeszközökért.

Villany se lesz?

A paksi atomerőmű mellett hazánk villamosenergia-ellátásának jelentős hányadát gázerőművek biztosítják. Ezek egy részét át lehet olajra állítani, de nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogyha gáz nincs, akkor villany sincs.

(A magyar villamosenergia-termelés összetétele bemenő energiafajták szerint: Paks 35%, gáz 35%, szén 17%, import 9%, megújulók 4%. Az adatokért köszönet a MAVIR ZRt. munkatársának - a szerk.)

A rendelkezésre álló erőművi kapacitás nem viselné él, ha ca. egymillió ember hirtelen bekapcsolna fejenként egy db 2 KW-os villanykályát. (2000 MW, ca. egy újabb Paks, vagy 1000 db izmosabb szélerőmű). Nyitott kérdés persze, hogy a gázhiány okán már előzőleg leállt ipari üzemek jelentős villamosenergia-fogyasztásának kiesése mennyivel "javítja" a mérleget. Néhány százalék plusz import szintén lehetséges, de több nem, mivel a villamosenergia-hálózat határátlépő kapacitása korlátozott.

Ennél jóval kisebb túlterhelés is majdnem kiverte stílszerűen szólva a biztosítékot, amikor 2007 forró nyarán többszázezer légkondícionáló berendezést kapcsoltak be. (
vonatkozó cikkünk megtalálható honlapunk archívumában ..>>) Ilyen értelemben tehát a hősugárzó-vásárlás valószínűleg pénzkidobás.

2008. január 7.
Magyarországon elrendelték az elsőfokú, majd a másodfokú korlátozást. A recesszió "felfutásának" kezdetére megmaradt néhány nagyobb magyarországi ipari üzem (Suzuki, Tondach, Wienerberger stb.) termelése leállt, hogy a lakossági földgázellátás zavartalan legyen.

Legalább a munkanélküliek nem fognak otthon fázni. Lehetett volna a korlátozást akár a minisztériumok, belvárosi hivatalok fűtésén is kezdeni.

2009. január 8.
Kijön a KSH legfrisebb jelentése. Előzetes adatok alapján az ipari termelés 2008 novemberében 12,2%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 10,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

És itt még szó nincs gázhiányról…

2009. január 12.
A már-már sikerrel kecsegtető orosz-ukrán tárgyalások ismét megakadtak, az álláspontok megmerevedtek. A vita következtében Európa több tagállama már második hete marad gáz nélkül.

2009. január 14.
Az Úniós megfigyelők elfoglalhatták helyüket az orosz-ukrán határon lévő elosztó állomásokon. Sok dolguk egyelőre nincs, mert gáz még mindig nem érkezik Oroszország felől.

A róka-fogta-csuka helyzet kezd egyre mélyülő politikai válsággá alakulni Ukrajnában, de Oroszország sem nyer a dolgon, mert az elmúlt hetek megtépázták gázszállítói hitelét.

Jövőre újra kezdik?

2009. január 18.
Az orosz és az ukrán fél megállapodásra jutott Moszkvában az Ukrajnának szállítandó gáz áráról. Óvatos öröm van, gáz egyelőre továbbra sincs.

2009. január 21.
Megint jön a gáz. MEDDIG?

Árkos Antal okl. villamosmérnök
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>