Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2008. december

Energianapló

Lefelé megy a nyersolaj ára. A dolog ne tévesszen meg senkit, olaj nem lett több, sőt. Csak a nagyra fújt pénzügyi buborék előbb durrant ki, mintsem a globális energiaválság megérkezett volna, recesszióba lökve a világgazdaságot és jelentősen csökkentve ezáltal az olajkeresletet. Egyelőre.
Szemléletes hasonlattal élnék a dolog illusztrálására: az emberünk nem tudott a közeledő villamos elé lépni, mert már az úttesten elütötte egy autó. Hogy ez pech, vagy szerencse, döntse el mindenki maga.

Peak oil - avagy egy korszak vége.

Már nincs vita a "nagyok" között, a világ vezető politikusai és üzletemberei egyaránt nyíltan korszakváltásról beszélnek. Az ezzel járó hatalmi átrendeződések zajlanak, a túlzás nélkül milliárdok sorsát érintő következmények egyrészt még nem világosak, másrészt azokról - leginkább a félelmetes perspektívák okán - kevesebb szó esik.
Mértékadó, vagy csak érdeklődő fiatalabb-idősebb értelmiségiek egy csoportja már évek óta folytat beszélgetést az Index.hu megfelelő fórumán az olajkorszak utáni lehetséges világról, az átállás szükségességéről, módozatairól és a következményekről. Mikor elkezdték, azok a "megélhetésiek", akik egyáltalán tudtak a témafelvetésről, az ostobák megszokott magabiztosságával csak legyintettek. Azóta történt a világban egy s más, ami ezen magabiztos és hivatalból hurráoptimista emberek arcáról is lehervasztota a mosolyt. Egyre kevesebben hisznek jelenlegi, túlfogyasztásra és általános pazarlásra épített világunk fenntarthatóságában, amit csupán az örökül kapott, százmillió évek alatt létrejött fosszilis energiahordozó-készletetekkel való rablógazdálkodás tett lehetővé. Mindez megtámogatva nagyívű pénzügyi szélhámosságokkal, amik egészen a legutóbbi időkig nem engedték, hogy kiderüljön: a király meztelen. Így azután az Indexen folyó vitát is egyre többen kísérik mostanában figyelemmel.

a fórum elérhetősége ...>>>

November végén a MOM-Parkban mintegy kéttucatnyi, a témához rendszeresen hozzászólók nagyjából felét képviselő beszélgetőtárs találkozott, hogy kötetlen eszmecsere keretében személyesen is megismerhesse azokat a hasonló gondolkodású embereket, akikkel addig jórészt csak az Interneten keresztül volt kapcsolatban.
Főszerkesztőnk, aki tonio_zsambek néven időnként maga is bekapcsolódik a beszélgetésbe, szintén ott volt és igyekezett figyelni, tanulni az okosabbaktól. Amit pedig megtudunk, azt igyekszünk megosztani Olvasóinkkal is.

(tudósítónktól)
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>