Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2008. március

Energiakrízis
Dél-Afrika 60%-kal emeli az áram árát

LAPSZEMLE
Tavaly nyáron, mint
2007. júliusi számunkban beszámoltunk róla, teljesítőképessége határára került a magyar villamosenergia-rendszer. Mostanában már a tömegmédiában is egyre gyakrabban beszélnek esetleges áramhiányról, új erőmű építésének vagy az ország villamosenergai-szükségletének mintegy 40%-át előállító paksi erőmű bővítésének szükségességéről. A Spiegel alábbi cikke ízelítőt nyújt abból, ami - ha nem lépünk idejében - ránk is várhat.

A 2010-es futball világbajnokság idejére kialudhat az összes fény. A krónikus energiahiánytól szenvedő Dél-Afrikában azt tervezik, hogy 60%-kal emelik az áram árát. A pénzből új erőmű építését kellene finanszírozni.

Johannesburg - A berendezések elavultak, az infrastruktúra leromlott és közel van az összeomláshoz: Dél-Afrikában ritka jószág az energia. Az áramkimaradások a napi élet részévé váltak. Az Eskom állami áramszolgáltató az elkövetkező öt évben 24 milliárd Eurót kíván új erőművek építésébe és a berendezések korszerűsítésébe fektetni. Ehhez pénzre van a vállalatnak szüksége - ezért 60%-kal akarja emelni az áramtarifákat.

Fokváros: A kormány adagolja az áramot.
A mammutprojekt finanszírozásához az állam februárban már bevezetett egy kötelező áramfogyasztás-csökkentést. A kormány megkísérli ezen kívül, hogy az energia szigorú adagolásával legyen úrrá a helyzeten. Egész városokat és térségeket kapcsolnak le részlegesen a hálózatról, hogy elkerüljék az országos áramkimaradásokat. Jacob Marogo, az Eskom elnöke arra akarja a dél-afrikai fogyasztókat rávenni, hogy 2025-ig két erőmű árát fizessék be.
Emellett a konszern a vízfogyasztását is csökkenteni akarja, ami jelenleg az ország édesvízkészleteinek mintegy öt százalékát teszi ki, nyilatkozta ma a cég elnöke. Az energiaproblémák mindenekelőtt a Dél-Afrika által rendezendő 2010-es futball világbajnokság fényében okoznak gondokat. A magas rézárak miatt a tolvajok növekvő mennyiségű telefon- és erősáramú kábelt lopnak, veszélyeztetve ezáltal a rendezvény előkészületeit. A múlt évben a kábeltolvajok a fél országot padlóra küldték Johannesburgban több tízezer háztartás volt majdnem egy hétig áram nélkül.
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>