Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2010. augusztus

Ló hátán ember

Díjlovas magyar bajnokság Pátyon

(a cikk a kép után folytatódik)


Alig telt el szűk két év a pátyi Bellandor lovasközpont megnyitása óta (lapunk beszámolt az eseményről - a szerk.), máris országos jelentőségű verseny, jelesül a Díjlovas Magyar Bajnokság megrendezésébe vágták fejszéjüket az ottaniak. A vezetők és munkatársak már több kisebb verseny megrendezésével bizonyították, hogy az európai színvonalú - és ez jelen esetben nem csak szólam vagy udvariaskodás - létesítmény nagyobb feladatokra is alkalmas, így sikerült meggyőzni a Magyar Lovas Szövetség döntéshozóit is.
Már "csak" a pénz előteremtése és a szervezőmunka maradt hátra, de Andor Ákos és csapata hitének és kitartásának köszönhetően összeállt a finanszírozás is. Itt kell megemlíteni Páty község önkormányzatának nagyvonalú támogatását, valamint Mizsér Attila egykori világ- és olimpiai bajnok öttusázót, aki az UniCredit Bank egyik igazgatójaként a verseny fővédnökségét vállalta. Rajtuk kívül nagyon sok kisebb-nagyobb cég és magánszemély járult hozzá támogatásával az esemény megrendezéséhez. Itt csak kettőt emelnénk ki: a Praktiker áruházláncot és Mervó Józsefet, akinek sportszponzorációs tevékenysége jól ismert a pátyiak és a környékbeliek előtt.

A kedvező előjelek után Szent István napjának reggelén még a Jóisten is ránkmosolygott, ragyogó tiszta idő köszöntötte a résztvevőket és a nézőket egyaránt. Sokan a bemelegítést nézték az edzőpályákon, mások az árusok körül bóklásztak vagy a Hun-Magyar egyesületnél íjászkodtak, mert az ünnepi családi nap is a lovasközpontba került. Közben megkezdődött a verseny. Kényelmes tribünről, kávé meg süti mellől nézhettük az első számokat. Még a magamfajta hozzánemértőt is lenyűgözte a látvány, ahogy a hatalmas jószágok játszi könnyedséggel váltanak ritmust, lépést vagy jármódot anélkül, hogy bármiféle erre utaló jelet a lovas részéről észre lehetne venni a nézőtérről. (Nyilván a szakértők meg a jóval közelebb lévő pontozóbírók persze látnak dolgokat, amiket a magunkfajták nem)

Közben lehetett jönni-menni, inni-enni, senki nem volt helyhez kötve. A tájékoztatás folyamatos és teljes volt, szakemberek és laikusok egyaránt jól eligazodtak. Ismerős is jócskán akadt, jó alkalom nyílott sokak számára egy kis beszélgetésre, miközben a díjlovasokat (és "díjlovakat" - a szerk.) nézték.

Szerény regionális lapunk pedig médiatámogatóként ugyanabban az elbánásban részesült, mint a legnagyobb szponzorok, mindent megnézhettem, lefényképezhettem, mindenbe belekotnyeleskedhettem. Talán még lóra is pattanhattam volna, ha ilyen igényem támad - nem támadt. Testvéröcsém a nagy lovasember a családban, engem mindig inkább az óvatos távolságtartás jellemzett az ügyben. Ezzel együtt még "autszájderként" is megérintett valami a dolog szépségéből, szellemiségéből.

A három nap baj, baleset nélkül szépen lezajlott. Voltak programok, amik a kevésbé lóhoz kötötteket is megmozgatták: tesztvezetés, divatbemutató, tánc- és énekműsor, koktélparti és állófogadás, ahol ülni is lehetett, négyféle somlói galuskával. Meg sok udvarias, kulturált nép Pátyról és a Zsámbéki-medence többi településéről, valamint számos külföldi. A belépés mindenki számára ingyenes volt.

A díjak átadására a harmadik nap végén került sor. Először Mervó József és kislánya, Kármen adták át a család nevében felajánlott díjat, majd Dr. Terék Sándor versenyigazgató, valamint a bajnokság védnökei nevében Dr. Bognár András és Mizsér Attila adta át az elismeréseket a győzteseknek.

(a cikk a kép után folytatódik)


A 2010-es Díjlovas Magyar Bajnokság győztese és helyezettjei: Ács Róbert, Dallos Zsófia, Szokola Csaba

Köszönjük a rendezőknek és a résztvevőknek, hogy ott lehettünk és kivíáncsian várjuk a folytatást, akár egy rangos nemzetközi verseny formájában.
(Következő nagyobb esemény a Gyermek és Póni Magyar Bajnokság október 2. és 3.)

tudósítónktól
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>