Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2009. március

Ökölvívás Pátyon és Zsámbékon

Az alábbiakban bemutatunk egy térségi sportszakembert, aki időt és fáradtságot nem kímélve járja a környékbeli iskolákat, hogy hasznos, egészséges elfoglaltságot nyújtson a számítógépek előtt ellustult fiatal nemzedékeknek.

Czeizing Ottó vagyok, ifjú koromban az MTK-ban ökölvívtam, majd két évtizedig a kyokushin karatét űztem, edzősködtem, versenyzőket neveltem, szakedző lettem e küzdősportban. De szemléletemben, módszereimben az ökölvívás alapjaitól nem szakadtam el. Sajátos, hatékony stílust adott ez versenyzőinknek. A Testnevelési Egyetemen tanulmányaim alatt fölvettem az ökölvívás szakot is idősebb Balzsay Károly irányítása alatt. Gyakorlatomat pedig a KSI-ben Svasznek Jenő, id. Balzsay Károly segítette, segíti. Megértettem, rájöttem, hogy a mi kultúránkba nehezen illeszkednek be a különböző stílusú keleti harcművészetek. Az ökölvívás pedig egy "igen tiszta" küzdősport. "Az önvédelem nemes művészetének" is nevezték. Én eszerint neveltem régen is és ma is tanítványaimat.

Itt szeretném megköszönni a pátyi önkormányzat bizalmát és a jelentős támogatását, amivel klubunk működését segítik! Így egy jól felszerelt klub fogadhatja azokat, akik kedvet éreznek egy izgalmas, változatos mozgásra kortól, nemtől függetlenül!

Az ökölvívás rövid bemutatása

Az edzés legfontosabb része a kesztyűzés. Itt találkozik az ökölvívó azokkal a feltételekkel, amelyek az elfáradását okozzák:
  • a feszült figyelemkoncentráció
  • a villámgyors gondolkodás (értelmi elfáradás!)
  • az állandó veszélyhelyzet az ellenfél ütéseinek fizikai és pszichikai hatása (érzelmi elfáradás)!
  • a szem igénybevétele (érzékszervi elfáradás).

Az összes többi edzésmunka lényegében csak izomelfáradással jár! Az ökölvívás 80%-ban lelki természetű és csak 20%-ban fizikai tevékenység -mondta Cus D' Amato, Floyd Patterson és több más világbajnok edzője. Norman Mailer - aki nem is szakember, csak a sportágat nagyon szerető író - találóan nevezte az ökölvívást "fizikai sakkjátszmának", ahol a technikai-taktikai tudás és a fizikai képességek csak eszközök, amelyeket az ész és az akarat irányít.

Az ökölvívás gyakorlása sokoldalúan hat az egész szervezetre és pozitívan befolyásolja a személyiség fejlődését. Emiatt tudatosan alkalmazzák Angliában az iskolai testnevelésben 10 éves kortól egészen a felsőfokú képzésig. Az oxfordi és cambridge-i nevelés hagyományosan épít az ökölvívás pozitív hatásaira és a nevelés szerves részét képezi.

Az ökölvívás harmonikusan fejleszti a testet, növeli az állóképességet, a gyorsaságot, és a mozgáskoordináción keresztül az ügyességet. A felsorolt fizikai képességek mellett a gyors helyzetfelismerést, döntést és a gondolkodást fejleszti, és olyan fontos személyiség tulajdonságokat, mint a fegyelem, önuralom, önkontroll, önbizalom, bátorság, kitartás és küzdőképesség. Tanulmányok igazolták, hogy az ökölvívás érdekessége, változatossága, a kockázatvállalás ténye és a benne rejlő kihívások miatt nagyon vonzó az ifjúság számára. Az említett hatások érvényesülnek a mindennapi életben és vészhelyzetekben egyaránt.

Az ökölvívás űzése nem jelent feltétlenül versenyzést. Nem kell hozzá drága felszerelés. Elég egy tornacipő, trikó, nadrág, egy pár boksz kesztyű és egy partner.

Edzések helye: Páty, Bocskai utca 9. (új iskola tornaterme)
Edzések ideje:
- előkészítő csoport 10 éves korig: hétfő, szerda: 16.30-17.30, szombat: 9.30-10.30
- kezdő, haladó csoport: hétfő, szerda: 17.30-19.00, szombat: 8.00-9.30

Az edzések megtekinthetők, az érdeklődőket szeretettel látom.

Czeizing Ottó 06-30-952-7833
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>