Tel.: 20-921-6851
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu
2013. március

Ideiglenesen zárva

(a cikk a kép után folytatódik)


Ázik a fejem. Nem a zuhany alatt, hanem a zsámbéki buszmegállóban. Alulról is ázom, folyik a lé, fröcsög a kátyúkba zökkenő autók nyomán. Akár haza is mehetnék átöltözni, az igényes ruházat pár perc alatt partiképtelenné vált. Amúgyis fázom, a koratavaszi cúg még fel is gyorsul itt a sarkon. Be kéne húzódni valahová. A Center söröző barátságos ablakszemeivel pislogva hívogatna, menedéket nyújthatna akár arra a negyedórára is - ha nem lenne éppen bezárva, az ablakszemek pedig sötéten merednek a zsámbéki milióre.

Nem érdekel, miért záratták be, az országot gúzsba kötő jogszabálydzsungelben mindig akad furkósbot, ha valakinek valami nem tetszik. Nekem meg a rengeteg hivatal meg a jogásztúlképzés nem tetszik, mégsem záratok be senkit. (bocsánat, semmit).

Itt a sarkon emberemlékezet óta kocsma volt. Olyan-amilyen, lepukkant köpködő, időnként alkoholistáktól, lumpenektől hemzsegő. Tudomásom szerint mégse záratták be soha, még egy félórára sem.

Végre jött egy vállalkozó, pénzt-energiát nem kímélve átalakíttatta, környékbeli - különösen pedig zsámbéki - mércével igényes hellyé tette. Ahová a magamfajta, egykor jobb napokat látott középosztálybeli is beülhet egy narancslére, anélkül, hogy lehánynák, megvernék, lelejmolnák, pofájába fújnák a füstöt, kiszakítanák a kabátját, vagy anélkül, hogy valakinek a részeg dadogását kellene napestig hallgatnia. Ahová elkezdtek-elkezdtünk járni, ahová kezdtek a fiatalok is odaszokni, jöttek beszélgetni, játszani, ismerkedeni. Igen, kedves(?) (nyugdíjas?) feljelentők, a ti gyerekeitek-unokáitok is köztük vannak, ha esetleg nem vettétek volna észre.

Mert inkább ide jöjjenek, mintsem a szomszéd településekre járjanak át kétes üzembiztonságú autókkal, rutintalan és érzelmileg felpörgött állapotban lévő "sofőrökkel". Esetleg busszal, azután alszanak, ahol sikerül. Vagy gyalogolnak haza a sötétben, kitéve annak, hogy más hasonló "sofőrök" ledarálják őket az útról. (volt már ilyen is, sajnos) Mert nagyon hiányzik Zsámbék (város) központjából egy igényes, kulturált hely, ahová bármikor be lehet menni egy kávéra, egy kis beszélgetésre, ahol ismerkedni, netalán üzletet kötni is lehet. Mert vannak még emberek ebben az országban - bár egyre kevesebben - akik nem az állami-önkormányzati költségvetésből kapják a pénzüket. Akár tettek-tesznek ezért, akár nem.

A gyerekeink meg szöknek megfelé. Zsámbékról is, meg az országból is. Maradnak a feljelentők meg a bürokraták. Szeressétek egymást.

Árkos Antal

Néhány nappal később sikerült Kaiser Jánossal, az említett jeles műintézmény tulajdonosával összefutnom. Kérdésemre elmondta, hogy - noha nyolc vendéglátóhelyet üzemeltet különböző településeken - sehol ennyi gondja nem akadt még nyitva tartás ügyben az önkormányzattal, mint Zsámbékon. Egyebekben is igyekszik megfelelni a néha egymásnak is ellentmondó "elvárásoknak", de még így sem egyszerű a helyzete. Példának hozta fel a homlokzat színét, amit csak több hét elmúltával sikerült elfogadtatnia, miután maga a polgármester is jóváhagyta az elképzelést. A vitatott nyitva tartás ügyében pedig aláírásgyűjtést szándékozik kezdeményezni, amihez ezúton is kéri a vendégek, szimpatizánsok támogatását.

CENTER SÖRÖZŐ
2072 Zsámbék Szent István tér 6.
Tel.: 06-30-982-4644
Nyitva tartás Péntekenként 0-24h
Egyéb napokon 6-24h
Péntekenként zenés est, retro parti.
CSOCSÓ!


Lapzárta után kaptuk a hírt, hogy azt a bizonyos buszmegállót nagy lendülettel szerelik, még teteje is lesz, nehogy legközelebb is elázzam. Ezúton is kifejezem abbéli örömömet, hogy csak kívánnom kell valamit és megvalósul. Legközelebb a jövő heti lottószámokra koncentrálok, természetesen Olvasóinkat is időben értesíteni fogjuk.

Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>