Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2006. november

Cafeteria megoldások

Kevesebb pénzből több juttatást!
A Gyurcsány-csomag néven elhíresült "megszorítás gyűjtemény" az egész társadalom számára komoly megterhelést jelent. Van azonban olyan legális megoldás, amellyel csökkenteni lehet a negatív hatásokat.


A csomag hatását munkáltató és munkavállaló egyaránt érzi. A vállalkozó az adók emelkedésében, a dolgozó a bér csökkenésében.

Vannak azonban olyan legális és adómentes megoldások, amellyel csökkenthetők a negatív hatások. Ezeket összefoglaló néven cafeteria rendszernek nevezzük. Arra nyújt lehetőséget, hogy a bérezésre szánt összegből többet juttassunk a dolgozók számára a béren kívüli juttatások alkalmazásával. Két csoportba sorolhatók a rendszer elemei. Az egyikbe az azonnal elkölthető elemek tartoznak, mint a hideg- és melegétkeztetési utalvány, a helyi bérlet, az internet-előfizetés, a sulicsekk, az üdülési csekk, a kultúra utalvány, a csekély értékű utalvány és az egészségbiztosítási pénztárba fizetett összeg, a másikba pedig a befektetés jellegűek, mint az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések, illetve egyfajta speciális megtakarítási számla. Fontos jellemzője a rendszernek, hogy minden dolgozó maga döntheti el, hogy milyen elemeket szeretne felhasználni, melyek azok a juttatások, amelyek neki személy szerint hasznosak.

Hogyan adjon többet dolgozóinak?
Államilag Támogatott Pénzügyi Megoldások

    Hogyan adjunk kevesebb pénzből többet munkavállalóinknak?
    Hogyan tartsuk meg kiemelt dolgozóinkat járulékmentes juttatásokkal?
    Hogyan vegyünk ki vállalkozásunkból a legjobb feltételek mellett legális jövedelmet?
Előzetes egyeztetés után díjmentesen tájékoztatjuk:
PR MIX Bt.
T.: 23 342-455; 20 572-6159
E-mail: prmixbt@t-online.hu

Az elemeket addig a mértékig érdemes alkalmazni, ameddig azok adómentesen adhatók. Így segítségével a béremelésre szánt összeg egészét hazaviheti a dolgozó. Húszezer forintos bruttó béremelés esetén például a dolgozónak kifizetett nettó összeg SZJA sávtól függően 10 és 14 ezer forint között van. Ha viszont cafeteria rendszerben kapja ezt a juttatást, akkor nemcsak a teljes 20 ezer forintot, de annak bérarányos közterheit, azaz további 6700 forintot is hazavihet, vagyis összesen 26700 forintot rakhat zsebre. Ez esetben a dolgozó azt is megteheti, hogy az azonnal elkölthető elemekre fordítja a juttatás nagyobbik felét - de mindenképpen többet, mint amennyit a nettó kifizetésből fordíthatna -, a kisebbikkel pedig valamiféle nyugdíj-előtakarékosságot indít (önkéntes nyugdíjpénztár vagy speciális megtakarítási konstrukció).

Az utóbbiaknak azért van nagy jelentőségük, mert amint azt már idén februárban leírtuk (Zsámbéki-medence 2006/2, 4. oldal), már a most nyugdíjba menő átlagos keresetűek sem kapnak több nyugdíjat 60-70 ezer forintnál, 2012 után azonban még rosszabb lesz a helyzet. Legutóbb például az Állami Számvevőszék elnöke hívta fel a figyelmet a jövő költségvetést bírálva, hogy a nyugdíjjárulékokból befolyó pénz csak 9 havi ellátást fedez, tehát elodázhatatlan a nyugdíjrendszer átalakítása.

Az állami nyugdíj kiegészítésére alkalmas nyugdíj-előtakarékossági formák a cafeteria rendszerben való alkalmazásának további előnye, hogy egyrészt olyan pénzből finanszírozzuk (közterhek), amelyeket normál fizetés esetén meg sem kaptunk volna, másrészt adómentesen képezhetünk magunknak nyugdíjat. Így az adózott nyugdíj-előtakarékossághoz képest mintegy fele akkora összegből érhetünk el ugyanakkora nyugdíjnövekedést.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor minden fillért meg kell becsülni, a cafeteria rendszer alkalmazásával egyrészt azonnal is többet költhetünk el a számunkra fontos szolgáltatásokra, másrészt nagyon kedvező feltételekkel gondoskodhatunk nyugdíjas éveinkről.

Hajdú Péter
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>