Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2007. február

Ritkán látott állatok a Budakeszi Vadasparkban

Az európai őshonos állatfajok bemutatására több mint 25 éve létrehozott - mára már látványosan felújított - Budakeszi Vadaspark a főváros és környékének egyetlen olyan természetes erdei pihenési, kikapcsolódási központja, ahol valamennyi generáció megtalálhatja a számára hasznos és értékes időtöltést. Adódik ez a táj szépségéből, a növény és állatvilág gazdagságából, a sík és a dombos területek váltakozásából, a túra útvonalak sokaságából, rendezettségéből, a pihenőhelyek kialakításából, valamint a könnyű és gyors megközelítésből.

Alig egy hónapja, hogy újabb kedves és egyben fontos jövevényekkel gazdagodott a Budakeszi Vadaspark állatállománya - mindenki örömére.

Szeptember végén született meg a várva várt kis erdei bölény (bison bonasus athabascea) "aki" köszöni szépen egészséges, virgonc s láthatóan jól érzi magát tekintélyt parancsoló szüleivel együtt. Ők a Vörös Könyv szerint veszélyeztetett fajként vannak nyilvántartva. Egykor nagyurak vadásztak rájuk, a római anfiteatrumokban különféle állatviadalok gyakori szereplői voltak . Az egykori Eurázsiát benépesítő bölénycsordák már csak a múlt emlékei.

Nem messze a "szent családtól" másik 3 "csoda" él szintén szeptember óta: az újonnan érkezett rénszarvasok - Dulcinea, Jázmin és Muki, akik mára otthonosan mozognak tágas, természetes erdei környezetben kialakított kifutójukban. A Kárpát medencében utoljára a jégkorszakban laktak itt hozzá hasonló rokonaik. A Budakeszi Vadaspark több mint negyedszázados fennállása óta először ad otthont ezeknek a ritkán látott-látható állatoknak.

Szemet és szívet gyönyörködtető látvány és élmény egészen közelről megfigyelni az ezer színben pompázó budai tájvédelmi erdőség mélyén megbújó vadasparki kifutókban a szelíd méltósággal sétálgató állatokat.

Tugyi Mária környezetvédelmi és erdei terepi vezető Budakeszi Vadaspark

Valamikor Mátyás királyunk kedvelt vadasos erdeje, vadász és pihenőhelye volt ezen térségbeli, gazdag vadállományú erdő-rengeteg. Az ő utána következő gazdag és módos uraságok ugyancsak szívesen forgolódtak itt továbbra is, nem ritkán családtagjaikkal együtt a frissítő erdei széljárás, valamint a pihentető, szemet-lelket gyönyörködtető táj miatt is. Manapság kiépített erdei utakon poroszkálva idézhetjük meg uralkodó elődeinket, azzal a különbséggel, hogy ma már nem "tilalmazottak" ezek az erdők a "pór nép" előtt sem - mindenki által látogathatóak és élvezhetőek így - az minden egészségi állapotot befolyásoló áldásos hatásával együtt! Ma a vadaspark területén közvetlen közelről, elkerített kifutókban figyelhetjük meg a vadonélő állatok életét egy erre a célra elkülönített cseres-tölgyes erdőrészen. A vadasparki kilátóról teljes körkilátás ad lelket gyönyörködtető élményt a Hárs-, a Hármashatár-, a Csiki-, a Kakukk-,a Pozsonyi-, a János-, és a Fekete-hegyek irányába.


Hazánk flórájának leghíresebb tagja ,nemzeti kincsünk a különös, ún. "ereklye"virágunk található itt, ezen a tájegységen - főleg a Szénások fokozottan védett lejtőin Ez a pilisi len. Ez a kicsinyke, de gyönyörű sárga virág egyedülálló a világon. Elnyerte az Európai Tanács által adományozott Európai Diplomát is, mutatva a növény európai fontosságát. Még a jégkorszak előtti időkből származik. De akadnak itt még olyan értékes, a magyar flóra legbecsesebb értékei is, mint a sárga habszegfű, a zergeboglár, az erdélyi kérics, a szürke bogáncs, többféle orchidea fajta vagy akár a magyar vadkörte.

Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>