Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2011 július

Böjtöljünk!
Böjt az egészségért

(a cikk a kép után folytatódik)


Munkám során gyakran találkozom olyan emberekkel – férfiakkal, nőkkel egyaránt – akik ezért vagy azért, de szeretnének úgymond egészségtudatosabb életet élni. Van, aki azért akarja ezt, mert a különböző betegségek, amiket el kellett szenvednie, ráébresztették arra, hogy milyen kártékony táplálkozási szokásokkal rongálta szép szervezetét. Van, akit mások nyavalyája késztetett a képzeletbeli vészfék használatára, de van olyan is, aki csak egyszerűen követni akarja az "aktuális hóbortot", megint más pedig egyszerűen csak figyel magára: ő valóban tudatosan szeretne egészségesen élni.

Végülis mindegy, mi az, ami az embert gondolkodásra készteti, a lényeg az, hogy megtette az első lépéseket a saját szervezetéről való gondoskodás útján.
Most nem szeretnék itt a romokban heverő magyar egészségügyről hosszasan beszélni, megtették ezt helyettem mások, sokan és sokszor, de kénytelenek vagyunk mindannyian belátni: nem olyan „nagy öröm” ma betegnek lenni. Igaz, betegnek lenni soha nem volt a legkedveltebb állapot az emberiség fennállása óta ...Önmagunkra kell jobban vigyáznunk, mese nincs, és akkor ritkábban kell majd az orvosi rendelők lehangoló várótermeiben időznünk. Ennek a tudásnak dacára sokan akkor keressük az egészséget, amikor már az valamiért megromlott...

"Mit tehetek , hogy egészséges legyek?" – teszi fel nap mint nap a kérdést sok-sok millió ember. Mert ma egy annyira fura világban adatott meg élnünk, ez a világ ELVÁRJA, hogy mindenki szép, fiatal(os) és egészséges legyen! Aki nem az, kimarad a "szórásból" és tudjuk: aki kimarad az lemarad!!! De hát ezt nem engedhetjük meg magunknak. Azon a bizonyos mindennapi kenyéren túl még ott van a rezsi , a gyerek – gyerekek - taníttatása, különóráinak fizetése, az autóra a lízing, a házra a banki kölcsön törlesztése és minderre meg kell keresni a rávalót, tehát dolgozni kell. Betegen meg nem lehet dolgozni. "Akkor mit is tehetek? Megvan! Egészségtudatosan fogok élni! HOLNAPTÓL!!! Húst nem eszem, csak ellenőrzött bió élelmiszert fogyasztok, E-betűs adalékoktól menteset" - és sorolhatnám.
Mindezeket NEM szabad tenni holnaptól, ha valóban egészségesen akarunk élni! Ezt úgy tessék elképzelni, mintha egészen más divat szerint akarnék ezután öltözködni mint eddig és ezért az új ruháimat úgy venném magamra, hogy rá venném a régiekre, amiket természetesen magamon hagytam... Egyszerűen elképzelhetetlen, igaz ? Az igazán változtatni akarók tudják: előbb kidobálok minden régit, jól kitakarítok és azután jöhet a változtatás! Az agyongyötört szervezetet is ki kell tisztítani, a valami új-jobb-más előtt. Takarítására a legjobb módszer egy böjtkúra. Végre megérkeztünk a témánkhoz. MI A BÖJT?

Az ember ma, civilizáltságának köszönhetően, eltávolodott a természettől, önmagától. Akarjuk vagy nem, az ún. civilizációs betegségek legtöbbjétől szenvedünk, mert rohanunk, stresszelünk, rossz táplálkozási szokásaink vannak, össze-vissza eszünk (túl sok fehérjét, túl sok zsírosat, túl édeset, túl sósat, túl sokat és túl gyakran), sokat dohányzunk és sok alkoholt iszunk, a háztartásban használt kémiai anyagokhoz meg még adjuk hozzá a kozmetikai szerek és piperék mindennapi használatát, amik szájon, bőrön keresztül juttatják a testünkbe szüntelenül a nem odavaló anyagokat.

Pedig még ki se léptünk az utcára! Az utcán, meg úgy általában kint, ott a kipufogógáz, füst, por, korom, szmog és még ott a millió allergén pollen is. A természet lágy ölét csak a filmekben látjuk, film műfajától függően. Viszont nem mozgunk semmit, hogy teljes legyen az ártalom. Megannyi belső és külső mérgező hatásnak vagyunk kitéve, ezért szervezetünknek kell egy alapos méregtelenítés ahhoz, hogy jól tudjon működni és valahogy kibírja azt, aminek nap mint nap ki van téve. Ez a legkönnyebben – külső és művi beavatkozás nélkül – böjtöléssel érhető el. Mi már elfelejtettük azt, amit az állatok még ma is tudnak: ha valami fáj vagy nincs minden rendben a testében, ösztönösen koplalnak. Ha egy szervezet nem kap élelmet, nem kell annak feldolgozására energiát fordítania. Energia raktárait a test arra használja böjtöléskor, hogy regenerálódjon, megtisztuljon, esetleg gyógyuljon. Az ember nem koplal, míg böjtöl, mert többnyire nem valami miatt nem eszik, hanem tudatosan nem vesz magához élelmet, hogy szervezetét tehermentesítse.

Megvonva testünktől az őt mérgező anyagokat, beindítjuk szervezetünkben az öntisztítást, az öngyógyítást. A szervezet sejtraktáraiban levő méreganyagok kiürülésével elősegítjük a regenerálódást. Annak érdekében, hogy a test ne száradjon ki és a méreganyagok minél hamarabb távozzanak, a böjtölés „nedves”változatával, a léböjttel átmossuk a szervezetet, ez a legideálisabb megoldás. Ez több napig csak különböző gyógyfüvek forrázatának (gyógytea), gyümölcsök frissen préselt levének és zöldségek főtt-szűrt levének ivását jelenti. Emellett rengeteg víz ivását is jelenti, amiről tudjuk : éltető elemünk. Mikor úgy érzi a böjtölő, hogy éhes, akkor iszik. Ilyen egyszerű. Megemlíteném a mozgás fontosságát, lehetőleg friss levegőn, hogy izzadjon a böjtölő, mert izzadással rengeteg méreganyag (toxin) távozik a testből a bőrön keresztül. Rengeteget kell mindazonáltal pihenni is, időt szánni az elmélyülésre, mert erőt kell gyűjteni a böjtöt követő megújult időkre. Senki nem lesz fáradt vagy gyenge, sőt! Újult erővel és életkedvvel fog belelendülni a mindennapokba.

Könyvtárnyi irodalma van a témának.Mindenki, aki írt erről leírta és személyes tapasztalatom alapján én is állítom: A BÖJT NEM JELENT ÉHEZÉST. Aki böjtöl, nem koplal. Nem jelent fogyókúrát sem, nem is ez a célja, bár tagadhatatlan, lehet fogyni jócskán. (De nem tíz nap alatt tíz kg-t, vagy ha mégis, akkor ott vagy nagyon nem jól csináltak valamit kúra közben, vagy min.130 kg kezdősúlya volt a böjtölőnek). Ezért én óva intek mindenkit attól, hogy minden felügyelet nélkül hosszabb böjtölésbe kezdjen, ez felelőtlenség lenne részéről, aminthogy az sem vezet eredménye, ha alapos tisztító kúra nélkül holnaptól egészségesen akar valaki táplálkozni. Lehet így tenni, de nincs értelme, nem fog a szervezet az elvártak szerint reagálni.

Ha a háztartásban valamilyen berendezés nem jó működik, szerelőt hívunk a javítására. Tegyük meg ezt most is, amikor úgy döntünk: végig csinálunk egy böjt-kúrát. Keressünk meg egy szakembert, majd ő tudni fogja mit, mikor kell tenni annak érdekében, hogy a legideálisabb módon éljük meg a böjt-kúrát. Adódik a kérdés: ki lehet ezt bírni és ha igen, hogy? Igen ki lehet bírni! Távolról se olyan nehéz egy böjt-kúrát végigcsinálni, mint amilyen lehetetlen vállalkozásnak első hallásra tűnik! Az eredmény meg amellett, hogy kárpótol az "elszenvedett" nyűgökért, amelyek leginkább megszokásaink mellőzése miatt lehetnek, a testi megtisztuláson túl, szívmelengető érzéssel tölti majd el a böjtölőt. Egy ilyen kúrát aki megcsinál, az a böjtölésen túl egy másik, sokkal nehezebb csatát is megnyer annál, mint hogy x napig nem vett magához szilárd élelmiszert, mert A BÖJT A LÉLEK, AZ AKARAT DIADALA A TEST FELETT! Márpedig önmagunkat legyőzni a legnehezebb.

Weinecker Katalin életmód tanácsadó, Zsámbék
www.bojtkura.hu 06-20-595-6814
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>