Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

Valami megindult Pátyon
"A jó, amit teszel, holnap már feledésbe megy, mégis tedd a jót!"

Majdnem pontosan egy éve beszélgettünk hosszabban Dr. Bognár Andrással, Páty polgármesterével. Már akkor is optimista hangulatban volt, hiszen annak ellenére, hogy a falu sok gondja-baja szakadt a nyakába 2002-ben, már látszottak az első eredmények.


Dr. Bognár András

Még mindig optimista?
Most vagyok csak igazán. Nagy utat tettünk meg az elmúlt négy évben, de nyugodtan elmondhatom: nemcsak, hogy kezdenek beérni munkánk gyümölcsei, de néhány esetben már falatozhattunk is a termésből.

Mondana néhány példát?
Egy számadattal kezdem. A nehezedő gazdasági helyzet ellenére a község vagyona 2 milliárd Ft-tal gyarapodott úgy az elmúlt időszakban, hogy a korrupciónak még a gyanúja sem merült fel és a falut biztonságosan tudtuk eközben működtetni.

Hogyan érték el ezt az eredményt, hiszen a legtöbb 5-10 ezer lakos közötti település kasszájának egyenlege inkább hiányt mutat?
Tudatos és öntudatos vagyongazdálkodást folytattunk, tartalékainak felélése helyett azok növekedtek. A község vagyona 15 ha iparterülettel és 8 ha belterületet lezáró ingatlannal gyarapodott.

Mi kellett ehhez?
Megfelelő előkészítettség és infrastruktúra. 150 ha-ra elkészültek az ipari területek szabályozási tervei, a befektetők tisztázott viszonyokat találnak Pátyon.

Az örökölt problémák egyik legnagyobbja a régi csatornarendszer volt. Ebben is történt előrelépés?
A régi csatornarendszer gerincvezetékét kiváltottuk, ez volt a település legnagyobb beruházása az elmúlt négy évben. Ezzel párhuzamosan a szennyvíztisztító kapacitást is bővítettük napi 800-ról 1300 m3-re, amire szükség is van, mert Páty lakossága folyamatosan növekszik.

Az átutazó is látja, hogy sok minden épült, készült a községben. Fel tudna néhányat sorolni?
Csak címszavakban:
Több, mint 10 km járdát építettünk. Felújítottuk a községházát. Új tűzoltószertár épült. Elkészült a közösségi ház új vizesblokkja. Elkészült és feltöltöttük Páty új honlapját. Új gyermek- és háziorvosi rendelő nyílt. Bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, 10 szigetet alakítottunk ki. Elkészült a gravitációs gerinccsatorna. Bővítettük az ivóvíz-tároló kapacitást. OTP bankautomata került a faluba. Felépült a CBA áruház. Végül, de nem utolsósorban intenzív testvérvárosi kapcsolatot alakítottunk ki a bajorországi Kirchheimmel, szeptember végén fogjuk a testvérvárosi szerződést náluk is aláírni.


szelektívhulladék-gyűjtőkocsi Pátyon

A fejlődés azonban nem áll meg, mik a további tervek?
Többek között napközi otthonos ellátás az időseknek, a Bocskai utcai iskola bővítése, a Rákóczi úti új óvoda átadása, az Arany János utcai játszótér felújítása és a Móricz Zsigmond utca aszfaltozása. Még jobban szeretnénk támogatni a Pátyi civil szervezeteket, programokat kívánunk biztosítani fiataljainknak. Az iparterületi beruházások többszáz új munkaalkalmat fognak jelenteni. Elkészítjük a közlekedési koncepciót, új óvodát építünk, rendbehozzuk a "Zsámbéki-kanyarban" (új lakóterület Pátyon - a szerk.) lévő hiányosságokat.

Hogyan foglalná össze röviden az elmúlt négy évet?
Hadd legyek kicsit érzelmes. A nép kegyelméből lettem polgármester, mint az egyik ezeréves pátyi família sarja, úgy érzem, hogy az elmúlt négy évet, mint a község első számú szolgálója becsülettel teljesítettem.

Az eredmények bizonyára arra ösztönzik, hogy folytassa a munkát.
Tisztelettel megköszönöm mindazoknak, akik 2002-ben támogattak szavazatukkal és kérem, hogy a fent leírtak megfontolása után továbbra is szavazzanak nekem bizalmat.
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>