Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2008. november

A bankok biztos nem mennek tönkre
Most érdemes részvényt venni?

A világ tőzsdéit megrázó válság kimenetelét ma még senki nem tudja megjósolni. A lehetséges forgatókönyvekről szóló elképzelésekben azonban igen sok hasonlóság van. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

A szakértők jelentős része egyet ért abban, hogy a globalizáció eredményeként ma már hazánk túlságosan jelentős tényező a régióban ahhoz, hogy veszni hagyja az unió, illetve a kontinens pénzügyi irányításáért felelos szervezetek. Többek között ezt hangoztatta egy kerekasztal beszélgetésen a közelmúltban hazánkban járt Nouriel Roubini, a New York-i egyetemen oktató közgazdászprofesszora.

A magyar gazdaság bukása ugyanis nagyon könnyen lavinát indíthatna el, akárcsak az országban muködő bankok bármelyikének tönkremenetele. Ezt pedig a nemzetközi szervezetek mindenképpen el szeretnék kerülni. Elkötelezettségüket jól mutatja, hogy más, szintén a szakadék szélén álló országgal együtt pénzügyi mentoövet kaptunk az IMF, az EU és a Világbank szervezésében, s a készenléti hitel feltételei nem olyan szigorúak mint a korábbiaknak voltak. Tény azonban, hogy a most zajló válság a legnagyobb a második világháború óta.

Értékelésénél és a várható forgatókönyv elkészítésénél figyelembe kell venni, hogy az utóbbi egy-két évtizedben jelentősen megnőtt a pénzügyi szektor súlya a gazdaságban. Ugyanakkor a pénzeszközöket egyre jobban központosító intézmények kockázata mind nehezebben átláthatóvá vált. Így válság idején már kismértéku sajáttőke- vesztés esetén is jelentősen csökkenhet a forgalomba kerülo pénz mennyisége, ami pedig azonnali tőkehiányt generál a gazdaságban. Így lesz a pénzügyibol gazdasági válság. A bankok prioritása ilyenkor jelentősen megváltozik: a nyereség helyett a biztonságra helyezik a hangsúlyt. Emelik a betéti kamatokat, hogy magukhoz vonzzák a szabad pénzeszközöket, de csak igen szigorú feltételekkel nyújtanak hiteleket, s inkább a jegybankban vagy az állampapír piacon kamatoztatják szabad eszközeiket. Ennek eredményeként jelentősen csökken a gazdaságban a szabad tőke, ami jelentősen visszafogja a gazdasági fejlődést. Hazánkban ez azt jelenti, hogy recesszió kezdődik, csökken a bruttó nemzeti termék (GDP).

Miután pedig a magyar gazdaság már jó fél évtizede maga előtt tolja megoldatlan strukturális problémáit, s csak alacsony fejlődést képes fölmutatni, a spekulatív befektetési alapok (hedge fundok) igen jó áldozatnak tekintették hazánkat. Mindössze néhány hírt kellett manipulálni, látványosan menekülni a magyar piacról, s azonnal zuhanni kezdtek a részvényárak, ők pedig milliárdokat zsebeltek be. Az sem tett jót a BUX-nak, illetve a forintárfolyamnak, hogy igen magas - a devizatartalékok 116 százalékát eléro - a deviza-belföldieknek (bankok, vállalkozások, lakosság, állam) a külfölddel szemben fennálló, egy éven belül lejáró adóssága. Akinek most van szabad pénze, az ebben a helyzetben is nyereségre tehet szert. A szakértők szinte egységes véleménye szerint ugyanis olyan nagyot esett a budapesti tőzsde index, hogy most érdemes részvényt venni. Az átlagpolgár azonban jól teszi, ha csak olyan pénzzel száll be a tőzsdei játékba, amire másfél-két évig nincs szüksége, mert legalább eddig tart, amíg kilábal a gazdaság, s elindulnak a részvényárak fölfelé. Akkor viszont akár több száz százalékos nyereséget is realizálhat a türelmes befekteto.

Csak tájékoztatásul néhány adat: az OTP részvény jelenleg a 2300-3500 Ft-os sávban mozog, egy évvel ezelőtt 9449 Ft volt. A Mol mostanában 8160-12000 Ft között mozog, míg egy éve 26800 Ft volt. Ez a hektikus mozgás még jó ideig jellemző lesz. Akinek viszont nincs befektethető pénze, az csak abban reménykedhet, hogy nem kerül a munkanélküliek gyorsan növekvo táborába. Sajnos a hosszabb távú kilátások sem rózsásak, mert a jelek szerint kormány továbbra sem hajlandó meglépni a kétségtelenül fájdalmas struktúra átalakító lépéseket, hiába figyelmezteti erre többek között az Állami Számvevoszék és az MNB vezetése. Sajnálatos, hogy az eddig nyilvánosságra hozott ellenzéki elképzelések is megmaradnak az olcsó populista frázisoknál. Pedig aki ma hiteles akar maradni, az csak azt ígérheti, amit 1940. május 13-án az angol képviseloházban Winston Churchill: "Vért, erofeszítést, verítéket és könnyeket!"

Hajdú Péter
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>