Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

Takarékoskodjon!

A korszerű üzemanyag és a takarékos vezetési technikák jelentősen csökkenthetik a fogyasztást, így a költségeinket is. (az
autostilus.hu honlapon található ötletekből válogattunk)

1. Vezessen egyenletes sebességgel Az erőszakos vezetési stílus akár egyharmaddal magasabb üzemanyag fogyasztást eredményezhet. Óvakodjon a hirtelen gyorsításoktól és fékezésektől, próbálja meg a lehető legóvatosabban kormányozni autóját.

2. Használjon magasabb sebességi fokozatot Minél magasabb sebességi fokozatban autózik, a motor fordulatszáma annál alacsonyabb, ami hatékonyabbá teszi az üzemanyag felhasználást. Amikor csak teheti, használjon minél magasabb sebességi fokozatot, hogy ne hajtsa túl motorját.

3. Ellenőriztesse gépjárműve beállításait A jól beállított és szervizelt motoroknak köszönhetően akár 4%-kal is csökkenhet az üzemanyag-fogyasztás. Ezért fogadja meg a gépjármű gyártójának szervizelési tanácsait.

4. Legyen megfelelő a gumiabroncs Az előírt értékre fújt gumiabroncsok biztonságosabbak és élettartamuk is hosszabb. Egy gumiabroncs, amelynek nyomása akár csak 0,1 bar-ral is eltér az előírt értéktől, akár 3%-kal is ronthatja az üzemanyag-fogyasztást. A túl- vagy alulfújt gumiabroncs fokozza a meghibásodás esélyét.

5. Kerülje a felesleges terhek szállítását Minden 45 kg-nyi többletsúly akár 1-2%-kal növelheti az üzemanyag fogyasztást. Ezért kerülje a felesleges rakományokat mind a csomagtartóban, mind pedig a hátsó üléseken.

6. Tartsa az ablakokat felhúzva A nyitott ablakon befújó szél, lassíthatja a járművet, amire Ön esetlegesen egy intenzívebb gázadással reagál, amellyel több üzemanyagot használ fel. .

7. Vegye le a tetőcsomagtartót Amennyiben nem használja, vegye le a tetőcsomagtartót. A tetőcsomagtartó negatív hatással van a jármű aerodinamikai teljesítményére, és akár 5%-kal ronthatja az üzemanyag-fogyasztást.

8. Válassza a motornak megfelelő motorolajat Minden esetben az előírt motorolajat használja. A gyártó által ajánlott motorolaj használata akár 1-2%-kal is csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást.

9. Használjon megfelelő üzemanyagot Az üzemanyagok nem egyformák. Az üzemanyag-megtakarítás egyik fontos tényezője a vezetési stílus, a másik pedig maga az üzemanyag.

10. Használja a sebességtartó automatikát A főútvonalakon a sebességtartó automatika használata segíti az állandó sebesség megtartását, és sok esetben javítja a motor üzemanyag felhasználást.

11. Hosszú várakozásnál állítsa le a motort A motor álló helyzetben járatása üzemanyagot éget el, ezért hosszabb várakozás esetén állítsa le a motort.

12. Gondosan tervezze meg az útvonalat Az autóban eltöltött idő lerövidítése az üzemanyag megtakarítás talán legkönnyebb módja. A vezetési idő csökkentése érdekében egyszerűsítse le az útvonalat.

13. Kerülje a túl magas fordulatszámot Fékezés és gyorsítás esetén időben váltson sebességi fokozatot. Ne hagyja, hogy a fordulatszámmérő megközelítse a piros vonalat.

14. Kerülje a nagy sebességet Minél gyorsabban vezet, annál nagyobb a jármű légellenállása, amely jelentősen megnöveli az üzemanyag -fogyasztást. A megengedettnél 5 km/h-val nagyobb sebesség akár 23%-kal ronthatja az üzemanyag felhasználást.

15. Tartsa be az Ön előtt haladó jármű mögötti követési távolságot Tartson megfelelő távolságot az Ön előtt haladó jármű mögött, hogy szükség esetén egyenletesen tudjon fékezni.

16. Mellőzze a légkondicionáló használatát A légkondicionáló megterheli a motort és ezáltal növeli az üzemanyag fogyasztást. Ezért csak forró napokon használja a légkondicionáló berendezést. Mérsékelt napokon használja inkább a ventillátort.

17. Ellenőrizze a légszűrőket A légszűrők távol tartják a szennyeződéseket a motortól. Az eldugult szűrők kicserélésével akár 10%-kal javítható az üzemanyag fogyasztás és ez egyben a motornak is védelmet biztosít.

18. Kerülje a csúcsidőket Ha teheti, csúcsidőn kívül vezessen, így kevesebb időt tölt a dugóban és üzemanyagot is megtakarít.

19. Tartsa a lendületet Gondolkodjon előre miközben vezet. Például, ahelyett hogy teljesen megállna, lassítva várja meg, amíg vált a közlekedési lámpa, vagy kicsit gyorsítson fel mielőtt az emelkedő aljához érne.

20. Kerülje a kis mennyiségben történő tankolást Minden alkalommal, amikor leveszi a tanksapkát, üzemanyag párolog el. Ezért kerülje a tank gyakori kinyitását, és mindig ellenőrizze, hogy megfelelően tette vissza a tanksapkát.
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>