Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

Veszélyes lehet a túlzott bizalom

az
Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal tájékoztatója az Ügyfélkapun keresztül történő elektronikus bevallást megelőző regisztrációról, amennyiben az ügyfél nem személyesen, hanem meghatalmazottján (pl. könyvelőjén) keresztül kívánja benyújtani elektronikus bevallását

Különböző információk szerint több meghatalmazott úgy adja be elektronikusan az adózók adóbevallásait, hogy az adózókkal regisztráltatják magukat az Okmányirodában, majd az adózó felhasználói nevével és jelszavával a meghatalmazott küldi el a bevallásokat.

Az állami adóhatóság által ajánlott regisztrációs eljárás menete a következő: A meghatalmazott által történő elektronikus bevallás benyújtását két regisztrációnak kell megelőznie. Először a meghatalmazottnak (pl. könyvelőnek) kell regisztráltatnia magát az Okmányirodában, ahol felhasználói azonosítót, valamint jelszót kap. Ezt követően az adóhatóságnál is regisztrálnia kell magát a meghatalmazottnak (pl. könyvelőnek), ahol a meghatalmazotti státuszát kell igazolnia. Ezt követően tud a meghatalmazott (pl. könyvelő) a saját (nem az adózó!) felhasználói azonosítójával és jelszavával az adózó nevében elektronikus bevallást benyújtani, illetve ügyet intézni.
Ebből következően, amennyiben az adózó meghatalmazottat (pl. könyvelőt) vesz igénybe elektronikus bevallásainak elküldésére, az adózónak nem kell regisztráltatnia magát az Okmányirodában!

Az állami adóhatóság felhívja a Tisztelt Adózók figyelmét, hogy az okmányirodai regisztráció során megkapott felhasználói azonosítót és jelszót célszerű bizalmasan kezelni, mivel az illetéktelen felhasználásból eredő következményekért az adózó lesz majd a felelős. Megjegyezzük, hogy az Okmányirodában kapott felhasználói azonosítót és jelszót nem csak adóügyekben, hanem sok egyéb közigazgatási hatósági eljárásban (pl. útlevéligénylés, lakcímkártya igénylés stb.) is fel lehet használni, az igénybe vehető szolgáltatások köre pedig egyre bővül.
Mindezek miatt az állami adóhatóság kockázatosnak tartja azt a gyakorlatot, mely szerint az adózók a meghatalmazottaiknak (pl. könyvelőknek) a saját felhasználói azonosítójukat és jelszavukat átadják.

Kérjük tehát a Tisztelt Adózókat, hogy fontolják meg, mielőtt saját felhasználói azonosítójukat, illetve jelszavukat másnak átadják, ugyanis e nélkül is el tudja juttatni a meghatalmazott az adózó elektronikus adóbevallását. Amennyiben az adózó meghatalmazott útján kívánja elektronikus bevallásait az adóhatósághoz eljuttatni, úgy a jelen Tájékoztatóban részletezett, az állami adóhatóság által ajánlott regisztrációs eljárás igénybevételét javasoljuk.

Budapest, 2005.december
Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>