Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2007. szeptember

Bezáratták az adományraktárat

Egy hónapos a hír: A Zsámbéki Önkormányzat határozatban szólította fel a Létminimum Alatt Élők Zsámbéki szervezetének elnökét, Bojtos Jenőt, a Zsámbékon közismert világtalan embert, hogy két héten belül üritse ki és számolja fel a zsámbéki Zárdakertben található adományraktárat. (Az épületet még az előző testület utalta ki karitatív célra.) Annál is érthetetlenebb a lépés, mivel tudomásunk szerint még semmiféle épkézláb hasznosítási elképzelés nincsen az immáron kiürített épülettel kapcsolatban. Mindez egy olyan időszakban, mikor az úgynevezett megszorítások következtében egyre többen veszítik el munkahelyüket és nemhogy ruhaneműket, hanem lassan élelmiszert sem tudnak vásárolni.


A volt zsámbéki adományraktár és Bojtos Jenő, a zsámbéki Laét elnöke


2003. szeptember 26., Zsámbék, Zárdakert. Kellemes idő, mintegy 30-40 résztvevő és érdeklődő. Mindenki szépen felöltözve. Ahogy illik is egy olyan eseményhez, ami nagy előrelépés a rászorulók megsegítésében.

228/2003.06.04. számú határozat A Képviselő-testület - 10 igen, egyhangú szavazattal - úgy dönt, hogy ideiglenes jelleggel a Zichy parkban (más néven Zárdakert, a szerk.) lévő volt kocsma épületét raktározás céljára, térítésmentesen átadja a LAÉT részére.

Bojtos Jenő és felesége közel 15 éve alapították meg az országos szervezet támogatásával egyesületi formában a Létminimum Alatt Élők Társaságának Zsámbéki Szervezetét. Ekkor Bojtos Jenő már teljesen vak volt, 100%-os rokkant.
2004-ben az egyesületet, mint közhasznú szervezetet is bejegyezték. Bojtos úr és felesége a legutóbbi időkig mindketten a János Kórházban dolgoztak, de az egészségügyi "reform" őket is utolérte, állásuk 2006-ban megszűnt. Időközben az önkormányzat - ismét tanúbizonyságot téve hatalmas szociális érzékenységéről - megvonta a közgyógyellátási igazolványt is a 100%-osan rokkant embertől.
2007 februárjában az önkormányzat balesetveszélyre hivatkozva lezárta a Zárdakertet, megakadályozva ezáltal azt is, hogy a LAÉT hozzáférjen a zárdakerti épületben található holmijához. A jogellenes állapotot a zsámbéki önkormányzat csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal írásbeli felszólítására szüntette meg.

Kivonat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (volt Műemlékhivatal) 2007. február 12-iki leveléből: Értesültünk, hogy a Zárdakertet a közönségforgalom elől elzárták a kert fáinak életveszélyes állapotára hivatkozva. Emiatt az ott lévő épületeket használók sem juthatnak be, s állítólag hivatalunk intézkedett e tekintetben. Közöljük, hogy hivatalunk ilyen irányú intézkedést nem tett és nincs is ilyen szándéka, s ezért kérjük, hogy az ott működő szervezetek bejutását szíveskedjék biztosítani.De térjünk vissza ahhoz a megható délutánhoz 2003 őszén. Horváth Gellértné polgármester köszöntője után Holnapy Dénes Márton atya szentelte fel az adományraktárat. A polcokon addigra szép rendben sorakoztak a már beérkezett adományok, akár egy butikban vagy áruházban. Az ünnepélyes megnyitó után jöttek is jócskán, akiknek jól jött a segítségül kapott néhány ruhadarab. Gyerekek-felnőttek, férfiak-nők egyaránt találhattak maguknak viselhető, sőt, gyakran igen jó külsejű darabokat, sokszor még válogathattak is méret és szín szerint.Az eltelt időszakban a segítők hada folyamatosan csinosítgatta, javítgatta az épületet és környékét. Nagyon sok ember munkája tette lehetővé, hogy évről-évre jobb körülmények között történhessen az adományok szétosztása, eljuttatása a rászorulókhoz. Külön ki kell emelni a rendszeres Mikulás-napi és húsvéti ajándékcsomag-osztást, aminek révén sok olyan zsámbéki gyerekhez is eljutott a Mikulás (vagy a húsvéti nyuszi), akiknek egyébként a szüleik nem tudtak volna semmit venni.

2006-ban újabb előrelépés történt, a páyi önkormányzattal való együttműködés keretében kétszer is nagyértékű adomány érkezett a München melletti Kirchheim kisvárosból. (kerékpárok, háztartási és szórakoztató elektronikai készülékek). Ezek egy részével a segítők több éves munkáját tudtuk honorálni, más részük pedig zsámbéki intézményekhez került (bölcsőde, óvoda). Az adományok beérkeztekor bajor barátainktól határozott ígéretet kaptunk - amiben semmi okunk sem volt kételkedni, mivel nagyon szavatartó embereknek ismertük meg őket - hogy egyéb terveinket is szívesen támogatnák, nevezetesen egy, a hátrányos helyzetű gyerekek és az érdeklődő idősek számára rendelkezésre álló informatikai oktatási centrum létrehozását. Az ehhez szükséges, akkor megígért számítástechnikai eszközök augusztus végén megérkeztek - Pátyra, miután megfelelő helyiség hiányában nem volt lehetőségünk az adomány fogadására. A következő szállítmány a bútorokkal szintén Pátyra kerül, ahol meg is fogják valósítani, amit mi csak szerettünk volna. Zsámbék - immáron sokadszor - megint szegényebb lett egy valós, kézzelfogható lehetőséggel.

Szomorú egyébként, hogy néhányan onnan is vinni akarnak, ahová leginkább csak hozni lehet, 2006 végén a B óvoda számára már előkészített közepes teljesítményű számítógépet betörők elvitték, így csak gyengébb gépet tudtunk a későbbiekben adományozni. Támogatóink közül nem akartunk senkit név szerint kiemelni, de egyvalakit mégis. Nagy István, a Zsámbéki MgSz igazgatóságának elnöke évek óta folyamatosan támogatja a Zsámbéki LAÉT munkáját, legutóbb a több helyen beázó épület tetőszigeteléséhez szükséges anyagokat vette meg.

118/2007.07.30. számú határozat A Képviselő-testület úgy dönt, hogy a 228/2003. sz. határozatot (lásd fent, a szerk.) visszamondja. A Képviselő-testület felkéri a jegyzőt, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az épület kiürítésével kapcsolatban. Határidő: azonnal.

Indoklás nincs. Több ismerősünk arra tippelt, hogy valakinek szüksége van az épületre. Mi nem tudunk ilyen szándékról, ha létezik, akkor jól titkolják. Annál érthetetlenebb az egész történet, kíváncsiak vagyunk, meddig fog az épület üresen árválkodni. (lást egykori Tücsi büfé épülete, amire három éve bontási határozat van.)
Zsámbék lakossága egyöntetű felháborodással fogadta az önkormányzat intézkedését, tiltakozásul aláírásgyűjtés indult. Lapzártakor érkezett a jó hír, a Szt. István téri Végállomás söröző tulajdonosai biztosítottak az egyesület számára egy helyiséget, ahol a munka tovább folyhat, ezúton is köszönet érte. Aki lapunkból szerez az aláírásgyűjtésről tudomást és támogatni kíván bennünket, az megtalálja az aláíróíveket ugyanott. A LAÉT Zsámbéki Szervezete továbbra is várja adományaikat a 23-341-506 telefonszámon.

Árkos Antal Laét Fb tag

Részlet Lovas Lajos zsámbéki polgármester választási programjából (2006. októberi önkormányzati választások):
"...együttműködve a Létminimum Alatt Élők Társaságával segítséget nyújtunk a társaság által adományokból gyűjtött tüzelő, ruha és élelmiszer tárolásában és szétosztásában..."


Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>