Tel.: 20-921-6851
Postacím: 2073 Tök Pf. 10.
E-mail: ujsag@zsambekimedence.hu

2009. január

A repülő Igazság

Van Bicske határában a Csákvár felé menő út jobb oldalán egy emlékhely. Legtöbben csak elsuhannak mellette, pedig érdemes megállni, mert komoly emberi teljesítménynek állít emléket sokadszor is cáfolandó azokat, akik szerint - noha ugyanúgy nyelvünket beszélik, mint mi magunk - a magyar csak vesztes lehet mindenben.
Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor 1931. július 15-16-ikán az Atlanti-óceánt rekordidő alatt repülték át. A nagyjelentőségű esemény sajnos, mind a mai napig nem él igazán a köztudatban.A nagy magyar repülős álom, az óceánrepülés kezdeményezője Magyar Sándor volt. A szervezést az Egyesült Államokban élő magyarság végezte.
Izgalmas előzmények után - mely izgalmakat legfőképpen a pénzhiány okozta - sikerült szert tenni egy megfelelő repülőgépre és azt felkészíteni a hosszú útra.
A Lockheed Sirius tipusú, kétüléses, egyfedelű repülőgép korának egyik legsikeresebb, hosszú távra is alkalmas repülőgépe volt, nevéhez több rekord is kapcsolódik. A repülőgép a "Justice for Hungary - igazságot Magyarországnak" nevet kapta, emlékeztetőül a trianoni imperialista békediktátumra.
Említsük meg itt a két legnagyobb támogatót, Szalay Emil amerikában élő magyar gyárost (25e dollár) és Lord Rothermere-t (10e dollár). (Ezek nagy összegek, a mai inflációs dollárra való átváltáshoz nyugodtan be lehet őket minimum tízzel szorozni - a szerk.)

A gép 1931. július 15-én startolt az új-foundlandi Harbour Grace (Kegyelem Kikötője) repülőteréről és rekordidő, 13 óra 50 perc alatt érte el Írország partjait. A kontinens fölött rosszabb időjárás fogadta a repülőket, ami kisebb-nagyobb kitérőkre kényszerítette őket.
Gyor fölött akadozni kezd a motor, majd Bicske térségében végképp leállt. A fáradt pilóták kénytelenek voltak 30 km-rel Budapest előtt kényszerleszállást végrehajtani egy rét szélén. 5770 km-t repültek egyfolytában 26 óra 20 perc alatt, ami új világrekord. A magyar páros a világon 15-ikként repülte át az óceánt, de ennyire mélyen még előttük senki sem hatolt be Európa belsejébe az óceán átrepülése után.
A két óceánrepülőt - miután értük jöttek és Pestre vitték őket - hősöknek kijáró ünneplésben részesítették. (szerencsére egyikük sem sérült meg a leszállás során) Magyar Sándor a hírnévnek köszönhetően az amerikai repülőgépiparban helyezkedett el. Endresz György egy évre rá egy római légibemutatón műszaki hiba miatt lezuhant és életét vesztette.

Árkos Antal
Vissza az oldal tetejére ... >>>
Vissza a Zsámbéki-medence Regionális Hírmagazin főoldalára ... >>>